Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tresetna mušica
  • 01.08.2021. 10:00

Tresetna mušica - jednom kada se pojavi u bašti nije je lako suzbiti

Tresetna mušica nije poznata kao velika štetočina paradajza ali, u uslovima prenamnoženosti, može da pričini štetu mladim biljkama, naročito njihovom korenu.

Foto: Bojan Kecman
  • 707
  • 34
  • 0

Najveću štetu od tresetne mušice (lat. Bradysia spp. Diptera Sciaridae) trpi cveće i ukrasno bilje, ali i šampinjoni jer se vrlo teško suzbija insekticidima, ne samo zbog karence već i ostalih uslova, koji su potrebni za njihov uzgoj. Uglavnom se, u podrumima u kojima se uzgajaju ove pečurke njeno suzbijanje vrši vrelom vodom, ali su šupljine u zidovima skoro uvek dovoljne za preživljavanje larvi.

Strada koren biljaka

Ako se treset koji se koristi u uzgoju šampinjona primenjuje u baštama, plastenicima i staklenicima, dolazi do njihove pojave i razvoja koji može da napravi problem povrtarima. Larve izgrizaju koren jer se zaoravanjem treseta u jesen ili proleće, unose pri površini zemljišta ili u dublje slojeve, odnosno, zonu korenovog sistema. Odgovara joj da, u periodu hranjenja, ima dovoljno vlage. Ako je površinski deo suv, ishrana joj je otežana.

Dolazi do lomljenja stabljika

Takođe, napada paradajz, jagode, ali i paprike. Dešava se da se stabljika tog povrća odjednom polomi na prelazu između stabla i površine zemljišta. Ako ste koristili treset u prihrani povrća, odnosno, prilikom sadnje, vrlo je lako da je to od larvi koje su izgrizle koren koji nije dovoljno jak i razgranat zbog čega dolazi do lakšeg pucanja stabljike, čak i ako nema mnogo plodova na njemu. Ova štetočina može da se nalazi i u stabljici.

Jednom kad se pojavi, teško je suzbiti

Jaja u treset polažu mušice koje imaju providna krila, a ako su visoke temperature, ubrzava se razvoj iz jaja do mušice. Potrebno je oko 20 dana. Treba imati na umu da visoke dnevne temperature nisu povoljne za larve koje se, u tom slučaju, hrane noću.

Suzbijanje - sirće i začini

Jednom kada se pojavi u bašti ili plasteniku, vrlo je teško suzbiti tresetnu mušicu. Imajući u vidu da se štete manifestuju na korenu, suzbijanje larvi nije lako. Može da pomogne sirće sa devet ili 11 procenata alkohola kojim se tretira površinski deo oko stabljike i ako ljuske od jaja unesete u zemlju, u zonu korenovog sistema.

Stenice ne podnose začine - oterajte ih nanom, cimetom i belim lukom

Začini kao što su čili, biber, ljuta mlevena paprika i sirće, kada se primenjuju folijarno, bukvalno će da sprže odrasle jedinke koje se nalaze na površini stabla i lista.


Tagovi

Tresetna mušica Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Šampinjoni Sirće Začini Suzbijanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB