Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzni plamenac
  • 13.09.2021. 14:10

Treća generacija kukuruznog plamenca u paprici i kukuruzu

Na osnovu vremenskih uslova u proteklom periodu i prognoziranih temperatura, početak piljenja larvi navedenih štetočina očekuje se za nekoliko dana.

Foto: PIS Srbija
  • 89
  • 44
  • 0

Vizuelnim pregledom zasada paprike i postrnih usjeva kukuruza šećerca bilježi se prisustvo položenih jajnih legala treće generacije kukuruznog plamenca (lat. Ostrinia nubilalis) na do deset procenata biljaka. Takođe, registrovano je i prisustvo jaja pamukove sovice (lat. Helicoverpa armigera) na do 20 odsto biljaka. Procenat usjeva sa jajima zavisi od faze razvoja, lokaliteta i do sada primjenjenih mjera zaštite, prenosi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

Na osnovu vremenskih uslova u proteklom razdoblju i prognoziranih temperatura, početak piljenja larvi navedenih štetočina očekuje se za nekoliko dana.

Paprika i paradajz: Slijedi novi napad kukuruznog plamenca i pamukove sovice

Podsjetimo, toplo i sunčano vrijeme povoljno utiče na aktivnost insekata pa tako i ovog. Jaja plamenca bijele su boje, grupisana, veličine do jednog milimetra. Gusjenice ćete prepoznati po tome što imaju crnu glavu i tamnu prugu na sivom tijelu. Leptir je svijetlo smeđe boje sa dvije uzdužne linije na krilima, a mužjaci su tamniji. 

Kako zaštititi usjeve?

U cilju zaštite zasada paprike i kukuruza šećerca, na početku piljenja larvi kukuruznog plamenca i pamukove sovice, preporučuje se primjena nekog od registrovanih insekticida:

U usjevu kukuruza šećerca na bazi aktivne materije:

  • hlorantraniliprola u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 14 dana, MBT 2) ili
  • hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin u dozi 0,2-0,25 l/ha (karenca sedam dana, MBT 2) ili
  • indoksakarb u koncentraciji 0,17-0,25 l/ha (14 dana, MBT 2).

U usjevu paprike:

  • hlorantraniliprol u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca tri dana, MBT 2) ili
  • indoksakarb - 0,17-0,25 l/ha (jedan dan, MBT 2) ili
  • deltametrin - 0,3-0,7 l/ha (karenca tri dana, MBT 4).

Sačuvajte korisne organizme

S obzirom da su u polju uočene i osice iz roda Trichogramma, koje su prirodni neprijatelji pomenutih štetočina i čija je aktivnost izražena u ovom dijelu vegetacije, prilikom izbora sredstava prednost treba dati insekticidu na bazi aktivne materije hlorantraniliprol koji neće nepovoljno djelovati na korisne organizme.

Kod izbora insekticida obavezno bi trebalo voditi računa o karenci i maksimalno dozvoljenom broju tretmana u toku vegetacije (MBT). U usjevima gdje je u toku berba, primjena sredstava za zaštitu se ne preporučuje.


Tagovi

Kukuruzni plamenac Treća generacija Štetočine kukuruza Štetočine paprike Insekticidi


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...