Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovački luk
  • 19.10.2018. 09:30

Trebinjac Vaso Milić prošle godine prodao 4 tone bijelog luka, ove godine će posaditi više od 350 kg

Hercegovački luk je, za razliku od ovog novog koji se uvozi, mnogo ukusniji, daje veću ljutinu, ali i više vitamina i antibakterijskog djelovanja u sebi, tvrdi Milić

Foto: Flickr/Katina Rogers
  • 2.068
  • 170
  • 0

Crni, crveni, bijeli - sve vrste luka uzgaja Trebinjac Vaso Milić, a sada želi i zaštititi njihovo geografsko porijeklo. To se naročito odnosi na bijeli luk jer, kako Vaso tvrdi, posjeduje staro, autohtono sjeme koje je sačuvano u Hercegovini, a najbolji rod daje u zimskoj sadnji. 

Crni luk najviše proda u Dalmaciji i Crnogorskom primorju

"Imao sam njivu u Trebinjskom polju, pa sam od prijatelja na besplatno korištenje dobio još nešto, tako da ovdje obrađujem dva i po hektara, ali je u toku razoravanje i na Ljubomirskom polju, na većoj nadmorskoj visini, koja pogoduje bijelom luku, čije je staro sjeme sačuvano u nekim hercegovačkim selima. Upravo taj luk je, za razliku od ovog novog koji se uvozi, mnogo ukusniji, daje veću ljutinu, ali i više vitamina i antibakterijskog djelovanja u sebi", tvrdi Milić za Nezavisne.

Na oranicama u Petrovom polju je već počela sadnja crnog luka, kojeg najviše proda u Dalmaciji i na Crnogorskom primorju, a dio bijelog luka ide na otkup u Ljubinje, u fabriku za preradu bijelog luka.

Đubri domaćim stajnjakom

Milić ove godine planira posaditi 400 kilograma crnog luka, od koga očekuje rod od pet tona najkvalitetnije lukovice. Sav posao obavlja nekoliko radnica čija je satnica pet do šest maraka. Kažu da dnevno posade po 50 kilograma sjemena.

"Sve sam uradio sam, odnosno platio frezanje, oranje, nabavku oko 40 kubika domaćeg stajskog đubriva, koga sam kupio kod stočara, dok je jedina donacija u svemu ovome samo 50 kilograma sjemena luka od opštine, ali se  opet na kraju sve isplati, jer dobijam dobru cijenu u Dalmaciji i Crnoj Gori, kao i za bijeli luk u Ljubinju", priča dalje Milić, ne krijući da je preko međunarodne donacije dobio i jedan plastenik.

Sav bijeli luk uspio prodati

Sadnja bijelog luka slijedi od polovine decembra. Prošle godine je posadio oko 350 kilograma, a ove bi godine mogao saditi i više, jer je u prošlogodišnjoj sezoni imao oko četiri tone i sve je uspio prodati, osim što je jedan dio ostavio za sjeme.

Kaže na kraju da u Ljubomirskom polju zasad planira oko 30 dunuma posijati djetelinu, a na zimu će i na tamošnje oranice posaditi bijeli luk koji ima ljutinu i specifičnu aromu mnogo veću i od proljetnih sorti.


Tagovi

Hercegovački luk Bijeli luk Crni luk Crveni luk Vaso Milić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.