Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 24.05.2022. 07:30

Suzbijanje korova u povrću - delujte preventivno

Korovi se u svemu takmiče sa uzgajanim kulturama. Voda, biljna hraniva i svetlost potrebna je svim biljkama, a često privlače i dom su mnogobrojnim štetočinama pa se s njih bolest širi na povrtne vrste

Foto: Depositphoto/aallm
  • 432
  • 18
  • 0

Kod uzgajanja povrća veliki problem je suzbijanje korova i na ovu agrotehničku meru možemo potrošiti najviše vremena. Za uspeh moramo delovati i preventivno.

Postoje različite metode kontrole - od rotacije useva, solarizacije, mehaničkog uklanjanja (plevljenja i okopavanja), malčiranja, prekrivanje zemljišta folijama, do upotrebe herbicida.

Korovi potiskuju povrće

Korovi se u svemu takmiče sa uzgajanim kulturama. Voda, biljna hraniva i svetlost trebaju svim biljkama, a često privlače i dom su mnogobrojnim štetočinama pa se sa njih bolest širi na povrtne vrste.

Borba s njima nije laka i jednostavna. Oni su agresivni na počeku vegetacije kada u potpunosti mogu da prekriju i unište usev.

Možemo ih podeliti na nekoliko načina. Razlikujemo uskolisne i širokolisne. Uskolisni su sve trave, dok su širokolisni vrste sa širokim listovima. Obe grupe delimo na jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Dalje ih možemo podeliti na zimske i letnje. Bez obzira kako ih klasifikujemo, potrebno ih je uništiti kako ne bi stvorili seme i zadali nam još više posla.

Prilikom međuredne kultivacije pazite na usev (Foto: Depositphotos/valio84sl)

Jednogodišnji i dvogodišnji korovi se brzo razvijaju i u povoljnim uslovima brzo prekrivaju površinu. Višegodišnji su komplikovaniji za suzbijanje.

Najstarije metode uklanjanja su plevljenje i okopavanje. Kada su biljke mlade i tek iznikle, obavlja se plevljenje. U baštama se on suzbija u usevu šargarepe, peršuna i sličnih kultura. Motikom se reže plitko ispod površine zemljišta. Na istom principu rade i mašine za okopavanje.

U savremenoj poljoprivredi za ovu se kontrolu koristi se mehanizacija koja uništava neželjene biljke zahvaljujući vatri ili električnoj energiji.

Kako bi sprečili njihovo nicanje, površinu zemlje prekrivamo malč materijalom koji može biti organski ili neorganski. Organski može biti slama, pokošeno seno, iglice crnogoričnog drveća, kora drveća, piljevina, kompost, a neorganske su razne folije. Sloj organskog malča da bi bio efikasan mora biti debeo od 10 do 15 cm. On sprečava prodiranje sunčevih zraka do površine zemlje i dovodi do pojave uginuća izniklog korova. Kada se koristi seno, potrebno je travu pokositi pre nego što formira seme, jer bi doprineli širenju korova.

Efektivan je samo debeli sloj malča (Foto: Depositphotos/alex862.yandex.ru)

Rotacijom useva menjaju se mogućnosti za klijanje i nicanje nepoželjnih vrsta. Tome će naročito doprineti pokrovni usevi.

Oprezno sa herbicidima

Primena herbicida u povrću je problematična zato što ne postoji onaj koji bi se mogao primeniti u svim usevima. Postoji tek nekoliko njih sa širokim spektrom delovanja. Većina je usko specijalizovana za određenu porodicu ili čak vrstu povrća.

Drugi ozbiljan problem je karenca. To je vremenski period u kome dolazi do razgradnje pesticida i predstavlja vreme od primene sredstva do berbe, a zavisi o kojoj je kulturi reč. Pažnju treba obratiti i na njihove ostatke u povrću.

Treba ih pažljivo primenjivati jer mogu da smanje potencijal rasta nekih vrsta povrća, izazovu deformacije plodova, opadanje cvetova. Pogrešnim izborom možemo uništiti usev.

Oprezno koristite hemijska sredstva (Foto: Depositphotos/OlafSpeier)

Herbicide možemo podeliti na one koji suzbijaju korove pre setve odnosno sadnje uzgajane vrste, posle setve, posle nicanja ili sadnje u toku vegetacije. Još ih delimo na selektivne i neselektivne. Upotrebom selektivnih delujemo na određenu grupu ili vrstu korova. Neselektivni ili totalni uništavaju sve biljke bez obzira o kojim vrstama se radi.

Razlikujemo i sistemske i kontaktne herbicide. Biljke usvajaju sistemske u svoje tkivo i tako oni uništavaju celu biljku te ona ne može da se obnovi. Kontaktni deluju preko površine biljaka, a najčešće se radi o zelenim biljnim delovima koji usvajaju primenjeno sredstvo.

Kako da izračunate količinu sredstva potrebnu za tretiranje biljaka?

Postoje i organski herbicidi na bazi citrusa koji su potpuno sigurni. Visoko su efikasni kada je u pitanju suzbijanje mladih, nežnih korovskih biljaka. Već posle sat vremena se primećuje njihovo sušenje. To je neselektivan herbicid i možemo ga primeniti na stazama ili pre setve ili sadnje.


Tagovi

Korov Korovske biljke Korov u povrću Herbicidi u povrću Organski herbicidi Suzbijanje korova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.