Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 28.06.2022. 10:00

Stresne situacije u usevima - kako pomoći biljkama?

Važno je napomenuti da sve aminokiseline nemaju jednaku važnost u biološkom ciklusu biljke i prisutne su u biljkama u različitim odnosima.

Foto: Depositphotos/V_Nikitenko
  • 149
  • 33
  • 0

Svedoci smo sve izazovnije poljoprivredne proizvodnje, promene klime, ekstremnih suša i naglih temperaturnih razlika noćne i dnevne temperature. Mnoge aktivne materije pesticida se stavljaju na zabranu, a postojeće nekad ne mogu da reše problem u potpunosti.  

Osnova kod biljne proizvodnje da se postigne dobra kondicija, dobro ishranjena je manje sklona obolevanju i napadu od štetočina. U novije vreme se pri ishrani bilja u velikoj meri upotrebljavaju preparati, odnosno đubriva na bazi aminokiselina. Šta su one, kada i kako ih primeniti u usevima?

Sve su važne

Važno je napomenuti da sve aminokiseline nemaju jednaku važnost u biološkom ciklusu biljke i prisutne su u biljkama u različitim odnosima. U malim koncentracijama biljci su potrebni lizin, triptofan i metionin, dok su druge potrebne u većim količinama.

Koriste se i za rast i razvoj plodova (Foto: Martina Popić)

Lizin i arginin važni su jer stimulišu fotosintezu i usporavaju proces starenja. Sve aminokiseline su važne, a nedostatak jedne blokira sintezu drugih. Đubriva na bazi njih, nalaze veliku primenu kad se biljka nalazi u stanju stresa, u tom slučaju omogućava joj brži oporavak i uspostavljanje najpovoljnijih uslova za razvoj.

Faza stresa

Najbolji trenutak za dodavanje ovakvog đubriva je vreme kada biljka ima i najveću potrebu za aminokiselinama, a to je: vegetativni rast, formiranje i rast plodova. Osim toga, potrebno ih je dodavati i u vreme mraza, prevelikih napada štetočina, bolesti ili drugih slučajeva kada se biljka nalazi u fazi stresa.

Njegova važnost ogleda se u sledećem:

  1. antistres učinak - pomaže biljkama u stresnim situacijama bilo koje prirode, visoke ili niske temperature, nedostatak sunčeve svetlosti, štete od grada, suša, i drugog;
  2. fitostimulativni učinak - poboljšava razvoj biljke u najosetljivijim fazama razvoja, rast i razvoj sazrevanje plodova;
  3. poboljšivač ishrani - idealan je kao dopuna tradicionalnom đubrenju jer se njegovom primenom postižu visoki prinosi i poboljšava kvalitet ploda.

Kako izgleda i kako se suzbija bakterijska palež jabučastog voća?

Povoljno deluju na fotosintezu i fiziološke procese u biljci voćarskih, ratarskih i povrtarskih kultura. Može se primeniti kroz sistem za navodnjavanje, fertirigaciono ili češći slučaj folijarno. Na tržištu ih ima pod raznim trgovačkim nazivima, različitih proizvođača, u bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama, a cena im je prihvatljiva.


Tagovi

Đubrivo Ishrana bilja Aminokiseline Lizin


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.