Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karenca
  • 13.05.2021. 10:00

Što se treba znati o karenci, prije upotrebe pesticida?

Razlikujte dvije vrste karence, koje ukoliko se ne poštuju mogu ugroziti zdravlje ljudi, ali i životinja.

Foto: Bigstockphoto/spectator
  • 9.150
  • 170
  • 0

Najkraće vrijeme propisano od strane stručnjaka, koje je potrebno da prođe od posljednje primjene sredstva za zaštitu bilja do berbe ili žetve, naziva se karenca. Prema "Priručniku za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja" (skupina autora), ovaj vremenski period je potreban da bi se primjenjeni preparat razgradio i kako utvrđene vrijednosti tolerance, odnosno, MDK (maksimalna dopuštena količina) tokom žetve ne bi bile prekoračene. 

"Ona je propisana posebno za svaku biljnu kulturu i određuje se prema svojstvima korištenih pripravaka, primjenjenoj količini, ali i načinu njihove upotrebe i metabolizmu aktivne tvari u biljkama", pojašanjavaju stručnjaci zašto je karenca različita za svaki drugi usjev

Radna karenca nije ista za ljude i životinje

Pri tom, voditi računa i o činjenici da poljoprivrednici moraju ulaziti na tretiranu parcelu pa je u tom slučaju obavezno pridržavati se i takozvane radne karence, tačnije najkraćeg propisanog roka koji treba proći od posljednje primjene kemijskog sredstva do ulaska farmera na tretiranu površinu. 

"Utvrđuje se prema procjeni rizika od izloženosti ljudi, ovisno o toksičnim svojstvima za zaštitu usjeva, primjenjenoj dozi, kao i o načinu upotrebe", piše u Priručniku. Takođe može da se odredi i za životinje i ona ograničava vremenski period ulaska životinja (odnosno njihovu ispašu), na takvo zemljište. 

Prema navodima stručnjaka dalje, ovaj tip karence izražava se uglavnom u satima, za ljude i u danima za životinje. 

Primjer na rajčicama i jagodama

Kao primjer karence navest ćemo uporabu sredstva za zaštitu bilja, odobrenog za suzbijanje plamenjače rajčice i na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru. 

Na etiketi pripravka navedeno je da je karenca tri na otvorenom te pet dana za paradajz u zatvorenom prostoru. Prema provedenim studijama na ovu temu, naučnici su zaključili da je potrebna dulja karenca za rajčicu u zaštićenim objektima zato što je neophodno da prođe više vremena od primjene sredstva do berbe, da bi ista koncentracija ostatka došla na sigurnu razinu. A ona nekada ide i do sedam dana. Stoga je jako važno čitati upute na pakiranjima proizvoda i striktno ih se držati. 

Koje aktivne materije su zabranjene u domaćim sredstvima za zaštitu bilja?

Ukoliko ipak proizvođači ne bi poštivali pomenuta pravila, ostaci će biti viši od dozvoljenih te predstavljaju rizik za zdravlje ljudi.

Kada je riječ o ekološkoj proizvodnji, tu je dopuštena uporaba do šest kilograma po jednom hektaru bakra godišnje, kako ne bi došlo do akumulacije navedenog elementa u zemljištu. "Karenca za bakrene pripravke je relativno duga, a kod primjene može doći do fitotoksičnog učinka", upozoravju stručnjaci. 

Govorimo li o voću, kod jagoda, primjerice, često dolazi do razvoja sive plijesni i napada voćnih pipa na otvorenom polju, a u objektima dolazi do pojave jagodine lisne uši i koprivine grinje te se koriste insekticidi i fungicidi sa kraćom karencom, uglavnom do tri dana, osim Switch 62,5 WG fungicida protiv sive plijesni koji ima propisano vrijeme od sedam dana.

Važno je uskladiti karencu i berbu 

Nasuprot ranoj primjeni pripravaka za zaštitu, ukoliko dođe do njihove upotrebe pred branje, odnosno, žetvu mogu se naći veće koncentracije ostataka na usjevima ili plodovima. U tom slučaju posebno je važno držati se uputa da se ne bi povećao unos rezidua putem hrane čime se naglašavaju rizici za zdravlje ljudi. Poseban rizik za životinje procjenjuje se unosom ostataka sredstava hranom za životinje, poput svježe trave, sijena ili nekih drugih hraniva.

Ostaci pesticida pronađeni i u svinjskoj masti: U kojim namirnicama ih ima najviše?

Ukoliko je na deklaraciji sredstva navedena radna zabrana - sigurnosno razdoblje ili ograničenje za životinje, to znači da je zabranjen ulazak na tretiranu površinu, u protivnom može dovesti do štetnih utjecaja za zdravlje stoke, ali i ljudi koji konzumiraju meso i prerađevine takvih životinja.


Tagovi

Karenca Radna karenca Sredstva za zaštitu bilja Tretirana parcela Toksična svojstva Dopuštena uporaba Rana primjena Radna zabrana Ekološka proizvodnja


Autorica

Ružica Čulina

Više [+]

Agronom, bavi se grafičkim dizajnom te istraživanjem problema poljoprivredne svakidašnjice.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete