Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj dinja
  • 20.06.2019. 14:00

Stigle prve dinje: Otkupna cena 65 dinara za kilogram

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova dinje su ove godine stigle nešto kasnije, a prva otkupna cena je 65 dinara za kilogram. Kiša koja pada nepovoljno utiče na njihovo stanje. Pucaju od vlage, kažu paori pa se pribojavaju da rod neće biti zadovoljavajući, a ulog je bio veliki.

  • 564
  • 17
  • 0

Da bi zaradili što više naši poljoprivrednici i dalje na svojim njivama imaju po nekoliko biljnih vrsta. Ono što je u Sremu tradicija je da svaki poljoprivrednik koji obrađuje po nekoliko desetina hektara, obavezno na svojim njivama ima dinje i lubenice.

Po proizvodnji bostana mnoga sela u Sremu su veoma poznata, a svakako da u tome prednjače Buđanovčani i Dobrinčani, a poslednjih godina i Vitojevčani i Grabovčani.

Dinja - uvek zlata vredna

Smanjene površine pod bostanom u Sremu 

Znaju sremski domaćini da je proizvodnja bostana sada skupa, jer se rasad prvo proizvodi u plasteniku, pa se tek onda iznosi na njive. Tek mali broj njih radi kao nekada. A nekada se bostan sejao direktno u njivu. Kopale su se kućice, stavljao stajnjak, pa seme. I stizao je tada bostan, baš kada treba u sred leta.

Lubenice i dinje su se tada prodavale širom nekadašnje Jugoslavije, posebno u Bosni. Većina sremačkih kuća u to vreme podignuta je novcem od bostana. Išli su Sremci tada i na letovanje, kupovali automobile i novu mehanizaciju. Bilo je to sretno vreme, kažu oni koji se i danas sećaju tih vremena.

I onda se sve odjednom promenilo. Nestalo je velikog tržišta što je smanjilo površine pod bostanom, ali na sreću nije ugasilo tu vrstu proizvodnje. I upravo zbog starih vremena i tradicije i danas na sremskim njivama seju se dinje i lubenice, ali po novoj tehnologiji. Sve se nekako promenilo, pa i dinje stignu daleko ranije nego nekada.

Lubenice i dinje su nekada prodavali širom nekadašnje Jugoslavije, posebno u Bosni

Kiša nepovoljno utiče na prvi rod dinje 

Ovih dana stigle su i prve u Buđanovcima. Trebalo je i ranije, ali vremenski uslovi to nisu dozvolili. I sada ovih dana kiša koja pada nepovoljno utiče na njihovo stanje. Pucaju od vlage, kažu paori pa se pribojavaju da rod neće biti zadovoljavajući, a ulog je bio veliki.

Branislav Slepčević iz Buđanovaca, prvi je u tom selu juče prodao prvu količinu ovogodišnje dinje. "Nije loše za početak. Trebalo je da stignu i ranije, ali vreme nam baš i nije išlo na ruku. Juče smo prodali prvu količinu, nešto više od jedne tone, a ovih dana stižu i druge. Nadam se samo da nam vreme neće odneti još roda i da ćemo do kraja izgurati ovu proizvodnju kako treba," kaže Branislav.

Ovaj poljoprivrednik ima nešto više od tri jutra pod dinjama. Rasada je pripremljena u plasteniku i u dobroj kondiciji izneta na njivu pod tunele. Onda je usledilo hladno vreme i kiša, pa je celokupna proizvodnja dovedena u pitanje. Ipak dinje su izdržale, a koliki će prinos biti znaće se na kraju sezone.

"Teško je sada davati bilo kakvu prognozu po pitanju prinosa. Šta bude biće, mi smo sa naše strane uradili sve, sva agrotehnika je ispoštovana, sve je urađeno u dogovoru sa poljoprivrednim stručnjacima. Dinje su kvalitetne za sada, i odmah se prodaju. Važno je odmah po skidanju sa vreže da imamo kupca, jer dinja ne može dugo da stoji. Najbolje je odmah je prodati, pa ponekada i ispod cene," kaže Slepčević.

Ovih dana biće dinja i kod drugih poljoprivrednika pa će biti i borbe za kupce

Bolja ponuda obara cenu

Trenutna cena je 65 dinara, ali čim kako dodaje ponuda bude bolja neminovno je i da cena padne. "Sada na početku sezone cena je najpovoljnija, a i to su nam prve ovogodišnje pare od poljoprivredne proizvodnje," veli  Slepčević.

Ovih dana biće dinja i kod drugih poljoprivrednika pa će biti i borbe za kupce. Sremci znaju da će ovih dana i nakupci krenuti put njihovih mesta pa previše ne brinu, jer najbolje je kada bostan, sada dinje, a kasnije i lubenice prodaju kod kuće. Ako znaju da se cenkaju, dobro će proći.

Džepne dinje i lubenice bez semenki?

Pored nakupaca, oni koji imaju svoje kamione brzo stignu do Kvantaške pijace u Beogradu, gde bez većih problema prodaju bostan. Jer i tamo svi znaju da Sremci imaju kvalitetnu dinju i lubencu, a što je svakako zasluga prošlih vremena.


Povezana biljna vrsta

Dinja

Dinja

Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae pa bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cveta početkom leta, a... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Uzgoj dinje Dinja Poljoprivrednici Uzgoj lubenice Branislav Slepčević


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu