Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte krompira
  • 31.01.2023. 09:00

Stare i nove sorte krompira - koje prve prispijevaju, a koje su ukusnije?

Domaćice vrlo dobro znaju da su bijele sorte više za kuvanje, a žute za prženje i pečenje. Znate li ostale odlike?

Foto: Depositphotos/marisha5
  • 3.401
  • 70
  • 0

Krompir, Solanum tuberosum, je jedna od najprisutnijih namirnica u ishrani stanovništva u svijetu. Prema literaturi, za tu namjenu se koristi već 8.000 godina, a potiče iz Južne Amerike tačnije sa Anda, gdje se već hiljadama godina uzgaja kao povrtarska kultura. Uslijed istorijskih ratova širila se neimaština i bijeda, tako je na evropsko tlo donesen u XVI vijeku kao jeftina kultura za uzgoj spašavajući narod od gladi.

Najveće prinose u Evropi bilježi Holandija s oko 50 t/ha, dok je on u Bosni i Hercegovini još uvijek nizak. Kod nas se uglavnom proizvodi za vlastite potrebe, mada ima proizvođača koji pored proizvodnje drugog povrća posjeduju veće površine i pod ovom kulturom. Proizvodnja je naručito izražena i organizovana u područjima u čijoj se blizini nalaze čipsare, poput Srebrenika i Laktaša.

Obnavljati sjeme

Ranijih godina se sjeme moglo ostavljati niz godina za reprodukciju. Međutim, to više nije moguće. Ako želimo postizati zadovoljavajući prinos potrebno je svake godine, ili barem svake druge, obnavljati sjeme.

Rast klice počinje već na temperaturi iznad četiri stepena (Foto: M.C. Celić)

U Hercegovini se obično gaje rane sorte krompira i ovih dana ga već imamo na policama supermarketa. Što se tiče zahtjeva prema temperaturi, najpovoljniji je raspon od devet do 25°C, za njegov normalan rast i razvoj. Rast klice počinje već na temperaturi iznad četiri stepena. Krompir zahtijeva uravnotežen raspored i količinu vode, što nije bio slučaj lani kad smo imali izrazito sušnu godinu, tako da kod mnogih nije rodio ili je ostao sitan.

Šta znači kada je sorta rana ili kasna?

Odgovaraju mu lagana i prozračna zemljišta, a nikako teška i zamočvarena sa visokim nivoom podzemnih voda. Poželjno je da se kiselost  zemljišta kreće, dakle ph vrijednost, oko 5,5 do 6,5. Kao i druge kulture, on takođe ne podnosi monokulturu pa se o plodoredu treba voditi posebna briga.

Najučestalije sorte 

U Bosni i Hercegovini ima stotinjak priznatih sorti krompira, no neke od njih izdvojile su se po učestalosti u konzumaciji i proizvodnji. Prema boji pokožice razlikujemo crveni i žuti, a po boji mesa bijeli i žuti, domaćice vrlo dobro znaju da su bijele sorte više za kuvanje, a žute za prženje i pečenje. Prema vremenu sazrijevanja dijeli se na: rane, srednje-rane, srednje kasne i kasne sorte.

Rane sorte: 

  • Jaerla je stara, ali i dalje tražena, sorta vegetacije do 95 dana. Ima krupne gomolje žute pokožice i svijetlo žuto meso. Dobro podnosi mraz. Prilikom kuvanja je tvrd i ne raspada se.
  • Adora je takođe dugo na tržištu. Veoma kratke vegetacije oko 40 do 50 dana. Dobro se čuva u skladištu. Pokožica je žuta, a meso svijetložute boje.
  • Liseta je novija i veoma tražena sorta, vegetacije oko 90 dana. Otporna je na sušu. Dobra je za kuvanje i uglavnom se koristi kao mladi krompir nije za čuvanje preko zime. 

Srednje rane: 

  • Arizona je novija, izrazito je rodna, krupnih, atraktivnih i ujednačenih gomolja koja ostvaruje rekordne prinose. Pogodna je za kuvanje i pečenje.
  • Kondor je dugo na tržištu, odlikuju ga veliki gomolji i visoki prinosi, boja pokožice je crvena, a meso svijetlo žuto.
  • Kennebec spada u srednje ranu do srednje kasnu sortu. Iako je dugo na tržištu i dalje je najzastupljeniji. Ima izuzetno velike gomolje često dostižu težinu i do 500 g. Pokožica mu je žuta, a boja mesa žućkastobijela. Pogodan je za kuvanje.

Srednje kasne: 

  • Agria dobro podnosi sušu, a dužine vegetacije je do 120 dana. Gomolji su krupni do vrlo krupni, duguljastog oblika. Pokožica je žućkasta, a meso žuto, pogodna za proizvodnju pomfrita i po toj osobini je dugo poznata i tražena.
  • Desiree uspijeva na različitim tipovima zemljišta. Pokožica je crvena, a meso žućkastobijelo. Zahtjevna je prema vlazi tako da svoj potencijal rodnosti neće pokazati za vrijeme suše. Koristi se za kuvanje, prženje i pečenje dobro se skladišti i dugo čuva, zbog visokog postotka suve materije (21 do 23%).
  • Dido spada u novije sorte, vegetacija do 115 dana. Odlikuju ga krupni i ujednačeni gomolji sa bijelim mesom i žutom pokožicom. Namijenjen je za skladištenje. Dobro se pokazao i za kuvanje i za pečenje. 
  • Romano je namijenjena za zimnicu, vegetacije 105 do 110 dana. Boja pokožice crvena, a mesa bijela. Sorta je odlična za jelo za kuvanje, pečenje pomfret i čips. Dobro se skladišti.
  • Rudolf je sorta novijeg datuma, namijenjena za skladištenje. Pokožica je crvene boje, a meso bijele. Vrlo je cijenjena i tražena. Ukusna je i pogodna za sve vidove pripreme kuvanje, pečenje i prženje. Ko je proba i slijedeće godine je traži. Dobro podnosi temperaturni stres.

Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Sorte krompira Bijeli krompir Crveni krompir Najbolje sorte


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.