Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova - avgust
  • 04.08.2018. 12:30

Šta se radi u bašti u avgustu?

Zbog obilnih kiša, potrebno je veću pažnju posvetiti biljkama, ali i samom zemljištu.

Foto: Bigstockphoto/vverve
  • 4.382
  • 76
  • 0

Ukoliko i avgust bude kao i juli - red sunca, red kiše, a prema prognozama meteorologa vrlo je verovatno da hoće, vlažnost vazduha će biti visoka, što nikako ne pogoduje biljkama. Zato postoji mogućnost da u bašti zbog viška vode ovog meseca truli i propada povrće i voće, a mogu se pojaviti i gljivična oboljenja kod biljaka, što zadaje dodatne glavobolje za baštovane.

Inače, ukoliko se nastavi kišni period, obilne kiše dovode do narušavanja izgleda bašte i strukture zemljišta. Kiše mogu da naprave za veoma kratko vreme veliku štetu, odnosno mogu da odnesu pvi površinski sloj zemlje, da počupaju povrće i začinsko bilje, pokidaju kanape, žice, rasture sistem za navodnjavanje, nanesu mulj, granje, šut, što svakako uništava sav uloženi trud.

Kako isušiti zemljište?

Takođe, usled visoke koncentracije vlage u zemlji, povrće biva ugušeno, sparušeno i zbog toga propada. Zato, ukoliko se javi ovaj problem, trebalo bi da odvodnjavate vodu, a čim se napravi pokorica po lejama, trebalo bi ih dublje okopati da bi višak vlage isparavao.

U ovom periodu secite suve stabljike kukuruza, ali i zabodite štapove u zemlju, kako bi vlaga mogla prirodno da izlazi. Ova metoda neće preterano pomoći, ali u ovakvim situacijama svaka pomoć je dobrodošla. Da biste isušili zemljište pomaže i metoda ukopavanja suvog materijala, piljevine lišćara (bez hrasta i oraha), suve slame, suvog lišća. Ovi materijali pomažu da se upije višak vode.

Branje i setva

Kada je reč o klasičnim radovima, tokom avgusta, a naročiti u prvoj polovini, trebalo bi brati papriku, paradajz, plavi patlidžan, dinje, lubenice, krastavce, boraniju, kao i korenasto i svo drugo povrće. Grašak bi već trebalo da je nikao, ali može se još sejati. 

Sredinom avgusta obavezno obaviti setvu salate, arpadžika, luka srebrnjaka, spanaća, rukole, rotkvi i rotkvica, uz redovno branje dozrelog povrća.

Luk
Vreme za vađenje crnog luka (Pixabay / Couleur)

Sada je vreme i za vađenje crnog luka, osušite ga i ostavite na suvom i promajnom mestu. Vreme je da se vadi i krompir, ako to još nije urađeno. Vađenje kromprira neka vam bude prioritet, jer vrlo moguće da će on početi da truli. Ukoliko je krenuo proces truljenja, odmah ga izvadite iz zemlje, proberite i one zdrave osušite na toplom i promajnom mestu. Predostrožnosti radi, povrće koje izvadite držite odvojeno odnosno ne mešajte ih.

Nega i zaštita

Tokom avgusta nastavlja se nega kupusnjača, a tada vodite računa o štetnim gusenicama i puževima, koji mogu da vam upropaste prinos, jer njima pogoduje toplo i kišovito vreme.

Zaštitu bilja je skoro nemoguće na klasičan način sprovoditi protiv gljivičnih bolesti, zato tretirajte biljke domaćim sredstvima koliko god možete. Ali, oprez, korišćenje bakarnih preparata je sada kontraproduktivno, a to znači da će se bakar svakodnevno spirati kišom (ako je bude bilo) i dospevati u zemljište.

Vinovu lozu treba zaštititi od pepelnice i botritisa, a ako je potrebno i od plamenjače.


Tagovi

Avgust Radovi Setva Berba Vađenje krompira Odvodnjavanje Nega kupusnjača Zaštita bilja


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P