Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad
  • 02.04.2021. 10:00

Šta odlikuje kvalitetan rasad paprike i paradajza?

Prisustvo malja na biljci paradajza znači da se radi o kvalitetnom rasadu koji nije bio izložen temperativnim šokovima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 568
  • 33
  • 1

Uveliko se rasađuju paradajz i paprika u plastenike. Proizvesti kvalitetan rasad je osnova za dalju uspešnu proizvodnju povrća bilo u plasteniku ili na otvorenom, naglašava stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Mira Miljković.

Kvalitet se najbolje može oceniti golim okom. Treba da bude visine karakteristične za vrstu i sortu povrća. Odnosno, stabljika treba da bude 15-20 cm, elastična, koja može da se savija, ali da ne puca, sa šest do osam stalno razvijenih listova koji imaju tamno zelenu boju.

Malje i kotiledoni listići

Najvažnije je da nije prerastao, odnosno kako proizvođači kažu "zbijen rasad". Visina stabla između hipokotila i epikotila treba da je što kraća, odnosno rastojanje od površine zemljišta do kotiledonih listova i od kotiledonih listova do prvog stalnog lista trba da bude što kraća, ističe Miljkovićeva.

Prisustvo kotiledonih listića na biljci znači da biljka u toku svog životnog ciklusa od nicanja do rasađivanja nije preživela nijedan stres, odnosno da je rasla u idealnim uslovima. Takođe, prisustvo malja na biljci paradajza znači da se radi o kvalitetnom rasadu koji nije bio izložen temperativnim šokovima. Veoma često na vrhu stabljike počinje da se formiraju prvi cvetovi. Takav je idealan za rasađivanje i brže se adaptira na nove uslove nakon ove radnje.

Dosta svetlosti i dobra cirkulacija vazduha

Kako smo ranije pisali, kod sadnje ne treba zaboraviti da je na primer, paradajz toploljubiva biljka i da nedostatak sunčeve svetlosti i(li) položaj u senci, dovode do manjeg broja plodova. Ova vrsta zahteva najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti i dobru cirkulaciju vazduha. Pregusto posađene biljake dovode do slabije provetrenosti što omogućava razvoj bolesti, a osim toga, u takvim se uslovima takmiče za hranljive materije i vodu.

Koje su najčešće greške pri uzgoju paradajza?

S druge strane, pošto je i paprika termofilna kultura, mlade biljke su osetljive na kolebanje temperature, ali i na štetočine i bolesti. Može se reći da je ona dama među povrćem.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rasad paprike Rasad paradajza Svetlost Topoljubive biljke Zbijen rasad Cvetovi na rasadu Mira Miljković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.