Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 28.12.2020. 18:00

Srpski krompir nema kupca, a u Francuskoj i Nemačkoj raste proizvodnja

U Francuskoj raste uzgoj ove kulture, za 3,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, dostignuvši tako preko 6.750.000 tona, a rast beleži i Nemačka.

Foto: Depositphotos/muratti6868
  • 620
  • 185
  • 0

Trajkovići u selu Bogojevcu proizveli su 500 tona krompira na 20 hektara, a prodali su tek trećinu, prenosi RTS. Ne pamte da je nekada krompir bio jeftiniji od kukuruza, pa opet hladnjače i magacini puni. Ova godina je rodna, 20 odsto je veći prinos u odnosu na prošlu. Problem je što nema kupaca uprkos nikad nižoj ceni.

Opran, klasiran, upakovan. Spreman za tržište. Na leskovačkom kvantašu kilogram krompira je od 10 do 15 dinara, na zelenoj pijaci 30 dinara.

Raste uzgoj u Francuskoj

U Francuskoj, pak, raste uzgoj ove kulture, za 3,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, dostignuvši tako preko 6.750.000 tona, piše agronewscastillayleon.

Osim toga, tamo su i prinosi veći za 1,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, krećući se s 42,8 tona po hektaru na sadašnjih 43,6. Tri regije te države u kojima je koncentrisan dobar deo ove proizvodnje su Nord Pas de Cala gde je zasađeno 57.300 hektara, a rod je bio 2,5 miliona tona.

Sledi Pikardija, međutim tu je proizvodnja blago pala u odnosu na godinu ranije, i to za 0,5 odsto, a rod je 1,7 miliona tona. I zadnja regija je Šampanj-Ardin gde je ove godine izvađeno 702.000 tona, odnosno 11,8 odsto više nego lani, a podstaknuta je setvom na dodatnih 550 hektara.

Koje države u EU proizvode najviše krompira?

Osim Francuske, uzgojne površine pod ovom kulturom rasle su i u Nemačkoj, navodi se u nedavno objavljenoj Eurostatovoj publikaciji. Prema tim podacima, proizvodnja ovog povrća je koncentrisana na sedam evropskih država - Belgiju, Nemačku, Francusku, Holandiju, Poljsku, Rumuniju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Takođe, prema Udruženju uzgajivača krompira severozapadne Evrope (NEPG), prošle je godine u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Velikoj Britaniji izvađeno 26,8 miliona tona na rekordnim površinama od  preko 610.000 hektara.

Otežana prodaja i spašavanje roda

Vratimo li se na probleme, osim domaćih, s plasmanom robe, podsetimo, imaju i bugarski proizvođači. Hiljadu tona njihovog krompira trune u skladištima i na poljima jer su trgovine preplavljene jeftinim iz Grčke i Rumunije, a izvozne cene samo padaju.

Hiljade tona bugarskog krompira propada zbog jeftinog uvoza

Osim otežane prodaje ovu godinu obeležilo je i spašavanje roda krompira. Nakon što je Evropu zahvatila pandemija virusa korona, trgovci su svakodnevno morali da obezbede potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali i s druge strane, pokušati da spasu rod.

Tako je, na primer, u Belgiji pokrenut projekt #SOSpat kojim se potrošače podsticalo na kupovinu dodatne vrećice smrznutih proizvoda od krompira kako bi se omogućila veća potrošnja i više prostora za novu proizvodnju. Osim toga, delili su ga bolnicama i siromašnima.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Proizvodnja Plasman Tržište Srpski krompir


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!