Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spanać
  • 14.01.2022. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sibač, Pećinci

Spanać: Veoma traženo povrće, a ne zahteva posebnu negu tokom zime

Uzgoj spanaća tokom zimskih meseci može biti unosan posao, kada se zna da cena u ovom periodu ume da bude dosta visoka.

Foto: Sava Gmizić
  • 1.499
  • 248
  • 0

Spanać je biljka koja može da se gaji tokom cele godine, najbolje uspeva na umerenim temperaturama između 15 i 18°C, ali može da podnese niske temperture, a ukoliko dobro ukorenjene biljke prekrije sneg podneće i niže temperature. Veoma je cenjen obzirom da je bogat belančevinama, vitaminima, gvožđem, kalcijumom pa se od davnina smatra veoma zdravom hranom.

Ne podnosi suvo i siromašno zemljište, tokom vegetacije zahteva mnogo vlage, jer zbog kratke vegetacije i plitkog korena biljka će dobro napredovati samo ukoliko je dobro snabdevena vodom, a obzirom da ne zahteva puno svetlosti može da se gaji i u međukulturi kada je više ili manje zasenčena. Zbog kraće vegetacije dolazi na drugo mesto u plodoredu, a najbolje ga je sejati nakon kupusa, graška, krastavaca, boranije ili paradajza. Proizvodi se direktnom setvom iz semena u nekoliko setvenih rokova.

Kultura koja voli vodu

Ovih dana spanać bere i Sava Gmizić iz sela Sibač opština Pećinci. Bavi se ratarstvom, stočarstvom, seje gotovo sve povrtarske kulture, a već nekoliko godina unazad tokom zime uzgaja i ovo povrće na površini od jednog jutra.

Početkom septembra zasejao je polovinu parcele, a dvadesetak dana kasnije ostatak kako berba ne bi došla u isto. Predusev bio je kukuruz pa je nakon berbe obavio oranje na dubini od oko 20 cm. Nakon toga prihranio je zemljište sa 400 kilograma mineralnog đubriva, freziranjem je odradio predsetvenu pripremu - dobro usitnio zemljište i žitnom sejalicom uradio setvu.

Ne podnosi suvo i siromašno zemljište, a tokom vegetacije zahteva mnogo vlage

"Zasejao sam 15 kilograma semena na dubini od tri do četiri centimetra, a onda sve prešao kembridž valjcima zbog postizanje što ujednačenijeg nicanja i dodatnog ravnanja parcele. Spanać počinje da niče nakon pet do 10 dana što zavisi od vlažnosti zemljišta, a onda se prihranjuje sa 200 kilograma azota", kaže naš sagovornik dodajući da ukoliko nema kiše parcelu je neophodno dobro navodniti, jer ova kultura voli vodu koja će mu pomoći da dobro klija i brže formira biljku.

Berba i pranje hladnom vodom

Kasnije dolazi vlažnije vreme kiše i snegovi koji mu obezbeđuju neophodnu vlagu. Usev pokrije agrilom, a kako nam je objasnio spanać podnosi temeperatutu do -5 ili nižu ukoliko je pokriven snegom.

"Tokom jesenjeg i zimskog perioda ne traži mere nege obzirom da je hladno vreme te nema pojave insekata i ne javljaju se bolesti na listovima, znači nema ulaganja u mere nege što pojednostavljuje ovu proizvodnju", kaže Gmizić i napominje da je prvu berbu započeo početkom decembra, porodica bere, a uvek angažuje nekoliko radnika.

Jedan od efikasnijih načina berbe spanaća je sa spoljnog dela rozete

Spanać se bere, kako nam je objasnio naš sagovornik, kada su listovi lepi krupni i kada ih ima šest do sedam. Berba se obavlja ručno, odnosno seku se oštrim noževima, prevozi se kući gde se mora obavezno oprati hladnom vodom. Nakon ceđenja pakuje se u najlonske džakove od pet kilograma i prevozi se do kvantaške pijace.

Skromna ulaganja

Naš sagovornik kaže da ova kultura nije zahtevna i što je najvažnije nema puno ulaganja.

"Moja ulaganja na ovu površinu - jedno jutro - su od 25 do 30 hiljada dinara, znači veoma skromna. Prinos, ukoliko je dobra godina, je od pet do šest tona po jutru, a trenutno ga prodajem na kvantaškoj pijaci po ceni od 120-130 dinara po kilogramu", kaže naš sagovornik ističući da je ove godine za razliku od prošle kada je bio duplo jeftiniji zadovoljan rezultatima, prinosom i cenom te će naredne sezone najverovatnije povećati površine.

"To je veoma jednostavan za uzgoj, a obzirom da tokom zime na njivi nemamo drugog posla možemo u potpunosti da se posvetimo berbi i prodaji. Osim toga u ovo doba godine svaki dinar je dobro došao", kaže na kraju Gmizić.


Povezana biljna vrsta

Spanać

Spanać

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Spanać je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Chenopodiaceae. Potiče iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gde se gaji i konzumira već više od 2 000 godina.... Više [+]

Tagovi

Spanać Uzgoj Potreba za vodom Sava Gmizić Berba spanaća


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao