Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Luk
  • 21.06.2021. 15:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Silbaš, Bačka Palanka

Slabiji rod jesenjeg luka jabučara - uvoz će dodatno oboriti cenu

Ove godine Dragan Guljaš iz Silbaša ima 60 hektara luka, praktikuje jesenju i prolećnu proizvodnju. Kvalitet je dobar ali zbog hladnog i kišovitog proleća prinos je slabiji i kreće se oko 50 tona po hektaru.

Foto: Dragan Guljaš
  • 193
  • 61
  • 0

Poljoprivredni proizvođač, ratar i povrtar Dragan Guljaš iz Silbaša ovih dana ima pune ruke posla. Njegovo gazdinstvo se već godinama bavi otkupom žitarica i povrća, ugovaranjem, proizvodnjom, prodajom, preradom i pakovanjem povrća. Obrađuje oko 600 hektara, od toga je ove godine zasnovao proizvodnju luka na 60, lubenice gaji na 13 hektara, ima manje površine pod cveklom i kupusom, a ostalo su ratarske kulture soja, kukuruz i pšenica.

Ovih dana započeo je poslove oko vađenja luka zasejanog tokom avgusta i septembra.

"Jesenji luk jabučar je na površini od oko 20 hektara, a proizvodnju sam zasnovao i tokom proleća na 40 hektara. Jesenji luk je odličnog kvaliteta, ali je rod nešto slabiji u odnosu na prethodne godine, i kreće se oko 50 tona po hektaru", kaže Guljaš naglašavajući da je ispoštovao sve agrotehničke mere; đubrenje stajskim đubrivom, oranje na 25 cm dubine, priprema zemljišta, setva u optimalnom roku, zalivanje, zaštita useva, ali su vremenske prilike, hladno i kišovito proleće učinile da rod bude manji.

Luk pogođen tripsom i plamenjačom

"Jesenas smo ga zalivali sa tri tifona osam do 10 puta i to najčešće noću zbog vetra, dok tokom proleća nismo imali potrebe obzirom da je bilo dosta padavina, ali sam blagovremeno odradio sve mere nege i zaštite", kaže naš sagovornik ističući da je luk počeo vaditi pre desetak dana i pakovati za velike supermarket. Cena prvih količina izvađenog luka kretala se oko 32 do 33 dinara, ali je zbog stanja na tržištutu lagano pala na 25 dinara.

Očekuje se dalji pad cene zbog uvoza

Kako kaže Guljaš trenutno je ponuda luka dobra, ima ga na zelenim pijacama, kvantašima i supermarketima iz domaće proizvodnje ali i iz uvoza uglavnom iz Severne Makedonije i Albanije tako da očekuje da će cena za nekoliko dana pasti ispod 20 dinara.

"Tako je bilo i prošle godine, a da nema tolikog uvoza, domaći proizvođači bi imali duži period bolju i povoljniju cenu, slična situacija je i sa lubenicama, uvoz sve pokvari", kaže ovaj povrtar, dodajući da je luk na površini od 40 hektara iz prolećne setve trenutno u dobrom stanju, odradio je sve mere nege i zaštite ali ga plaše visoke dnevne temperature koje iziskuju svakodnevno navodnjavanje.

Trenutno se vadi luk posejan tokom avgusta i septembra prošle godine

Na pitanje kako se snalazi sa radnom snagom obzirom da ima velike površine pod lukom Guljaš objašnjava da ima kompletnu mehanizaciju za ovaj posao od setve do pakovanja.

"Radnu snagu je teško naći zato sam ja nabavio mašine prvo za setvu, za vađenje, prečišćavanje tako da luku pre vađenja skidamo lisnu masu, nakon nekoliko dana sušenja na njivi mašinski ga utovaramo, ide na liniju gde se očisti od primesa i pakuje u džakove od 10 kg i palete u zavisnosti od zahteva kupaca", kaže naš sagovornik napominjujući da je proizvodnju mehanizovao i modernizovao kako kreditima tako i zahvaljujući državnim podsticajima.

Izvozi u zemlje regiona

Ima napravljene hale za skladištenje, ali mu nedostaje uređaj za hlađenje. Do sada se kako kaže snalazio tako što je luk držao u otvorenim halama.

"Čini mi se da će ovo biti jedna prosečna godina, jedan deo roda izvezao sam u Hrvatsku, a tokom jula i avgusta planiram izvoz za Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, a trenutno ga pakujem i spremam za prodaju na pijacama i velikim marketima", kaže na kraju naš sagovornik dodajući da se nada da će sa prodajom završiti do avgusta obzirom da to nije roba koja može dugo da stoji.


Tagovi

Jesenji luk Luk jabučar Dragan Guljaš Navodnjavanje useva Uvoz povrća Cena luka


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.