Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 25.12.2022. 07:30

Setva za proizvodnju sadnica: Šta se seje početkom zime?

Sada se obavlja stratifikacija semena, seje se povrće koje ćemo uzgajati u zagrejanim plastenicima i za južna područja, obavlja se setva cveća koje dugo niče.

Foto: Depositphotos/irinashatilova
  • 225
  • 33
  • 0

U zimskom periodu za setvu i uzgajanje rasada je potrebno omogućiti uslove za klijanje i rast nežnih biljaka. Ključni faktori su svetlost, temperatura i vlaga. Kod odabira vrsta treba biti obazriv. Često se dešava da ljudi naprave greške i obave setvu rasada suviše rano.

Odaberite odgovarajuće vrste biljaka

Ova setva se podrazumeva kada su u pitanju uzgajivači povrća koji imaju plastenike koje zagrevaju, vrste koje zahtevaju stratifikaciju (seme voća i ukrasnog drveća i žbunja), vrste koje dugo klijaju i niču. U suprotnom ćete dobiti stare sadnice koje su podložne pojavi raznih oboljenja, napadu štetočina i sigurno neće biti nosioci velike rodnosti. Ako se nalazite na jugu, gde je klima pogodna, ili imate plastenik sa grejanjem možete posejati: kupus, krastavac, paradajz, papriku, celer.

Zašto se neko seme izlaže hladnoći i kako obaviti stratifikaciju?

Sada je vreme kada započinje naklijavanje slatkog krompira batata. Obavlja se stratifikacija semena za vrste kojima je to neophodno. Najsigurnije je da se to odradi u frižideru gde možete nadgledati celi proces.

Seje se i paprika (Foto: Depositphotos/CharMoment)

Obezbedite dobre uslove

Potreban je kvalitetan supstrat koji će imati povoljne uslove za početni rast sadnica. Veličinu kontejnera i posuda prilagoditi vrsti i načinu uzgajanja. Posuda treba biti dovoljno široka i duboka kako bi bilo dovoljno prostora za nesmetan rast korena. Što je seme krupnije, to se dublje polaže u zemlju i obrnuto. Sitno seme se pokrije tankim slojem zemlje. Seme begonije je najbolje sejati površinski, a preko se postavi providna folija koja sprečava isušivanje i održava stalnu vlažnost.

Temperatura se prilagođava vrsti. Za begonije i lavandu je potrebno obezbediti 21 stepen Celzijusa, lobeliju između 18 i 25 stepeni. Većini povrtarskih vrsta će za klijanje i nicanje odgovarati temperature od 20 do 25 stepeni Celzijusa, dok će kupusnjačama odgovarati malo niže vrednosti.

Obratite pažnju na gustinu setve. Pregusti klijanci su podložni pojavi truležnih bolesti koje se brzo šire, posebno kad je supstrat prevlažan. Zalivanje treba da je umereno, a povremeno treba provetriti klijalište.


Tagovi

Rasad Presadnice Flanci Proizvodnja rasada Klijalište Temperatura Supstrat Setva povrća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.