Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje šargarepe
  • 27.01.2022. 15:00

Setva šargarepe u proleće - kako pripremiti seme i zemljište?

Uskoro će pravi trenutak za setvu šargarepe koja dugo klija i niče veoma sporo. Donosimo savete kako aktivirati seme i uspešno je gajiti.

Foto: Depositphotos/Vian.na
  • 7.774
  • 157
  • 0

U kontinentalnom području setva šargarepe ili mrkve može da počne već u martu u zavisnosti od vremenskih uslova. Odgovaraju joj rahla zemljišta dobrih vodno-vazdušnih karakteristika. U zbijenom, teškom, glinovitom dolazi do raznih deformacija korena ili račvanja.

Seme je veoma sitno. U jednom gramu se nalazi od 1.000 do 1.500 tamnih semenki. Klijanje i nicanje je veoma sporo i potrebno je između 14 i 21 dan da nikne.

Aktivirajte seme

Njeno seme klija i niče veoma sporo, jer se na njegovoj površini nalazi eterično ulje. Kako bi ga aktivirali, potrebno je da speremo ovo ulje. Stavimo ga u platnenu vrećicu ili tanju dečiju čarapicu i potopimo u toplu vodu koja ima temperaturu od 45 do 50ºC. Ostavimo vrećicu sa semenom u vodi dok se ona ne ohladi. Zatim ga izvadimo, prostremo na suvoj krpi i pustimo da se osuši na sobnoj temperaturi. Ovako pripremljeno će nići brže.

Setva šargarepe

Pre setve potrebno je pripremiti zemljište. Posebno je potrebno usitniti površinski sloj u dubinu od 5 do maksimalno 10cm. Sama gredica treba da je malo izdignuta od ostalog zemljišta. Tako ćemo sprečiti slivanje vode u gredicu, odnosno poboljšaćemo odvodnjavanje. To je posebno važno jer su proleća često kišovita i sa povećanom vlagom u zemljištu. Osim toga, izdignute gredice se brže zagrevaju.

Seme je veoma sitno (Foto: Depositphotos/amphoto)

Možete odabrati rane ili kasne sorte. Prema dužini korena mogu biti duge, kraće ili male, okrugle. Takođe, boja korena može biti različita, ali se najčešće uzgajaju narandžaste, a zatim ljubičaste sorte.

Seme ima prirodno tamnu boju. Ako je ono crveno, plavo, zeleno ili neke druge boje to je znak da je tretirano insekticidom. Postoji i pilirano koje je obloženo hranjivim materijama. Ovako pripremljeno je u vidu male kuglice i lakše se seje.

Dubina setve je do 2cm.

Prorediti i okopavati

Šargarepa se seje u prethono iskopane male kanaliće na međuredno rastojanje od 20 do 25cm. Razmak zavisi od sorte, snabdevenosti vlagom i hranivima i ostale primenjene agrotehnike. Razmak u redu je oko 3cm. Ukoliko vidimo da je nikla pregusto, otprilike dve sedmice posle nicanja, potrebno je prorediti na udaljenost biljaka od 2 do 3cm. Prilikom čupanja pazimo da ne oštetimo koren biljaka koje ostavljamo. Počupanu šargarepu odnesite na kompostište ili iz bašte. Inače će svojim mirisom privući štetočine.

Rana setva: Koje ćemo povrće prvo posejati?

Ona može da klija pri temperaturi zemljišta od 3 do 5ºC, ali je poželjno da je temperatura iznad 5ºC jer će tada brže nići.

Veoma je važno da seme i mlade biljke imaju dovoljno vlage u zemlji. U toku rasta se vrši okopavanje i to dva do tri puta. Prihranu obavite jednom do dva puta.

Pregustu bi trebalo prorediti (Foto: Julijana Kuzmić)

Šargarepu možete sejati u tri setvena roka. Osim u rano, setvu možemo obavljati tokom kasnog proleća i ranog leta. Tako ćemo obezbediti kontinuiranu berbu.

Obratite pažnju na vlagu zemljišta

Može se desiti da nakon što smo je posejali i ona počne da klija, nastupe sunčani dani koji će isušiti površinski sloj zemlje i osetljivu klicu koja se počela razvijati.

Naši stari su to sprečavali na taj način što pokvase papirnu kesu od brašna i prekriju površinu gredice. Tako delujemo na čuvanje vlažnosti zemljišta i omogućavamo joj da nikne.


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Tagovi

Šargarepa Setva šargarepe Setva povrća Setva Proleće Proređivanje Razmak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]