Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 11.05.2018. 18:30

Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Ovih šest grešaka, koje često pravimo, utiču na loš kvalitet krastavaca, kao i na prinos.

Foto: Pixabay / krzys16
  • 19.196
  • 370
  • 0

Cvetovi i vreže krastavca su opušteni, žute boje, čini se da biljka umire? Razlog ne moraju da budu bolesti ili štetočine, nego postupanje povrtara. Ovo je šest grešaka koje se najčeše prave i koje utiču na prinos krastavca. 

Zakasnela sadnja na otvorenom

Ukoliko sadite krastavac iz rasada,potrebno ga je izneti na otvoreno polje najkasnije 35 dana nakon što se razviju mlade biljke. Ako zakasnite sa sadnjom, biljka će patiti od nedostatka hranjivih materija. Što je rasad mlađi, on će se bolje prilagoditi klimatskim uslovima na otvorenom, a biljka će rasti brže. Pojedini povrtari rasad sade već u drugoj nedelji, nakon pojave mladih biljaka.

Pregusta sadnja

Izbegavajte sadnju rasada suviše blizu, jer biljka mora da "diše". Ukoliko su biljke suviše blizu jedna drugoj, krastavci će biti manji i izloženiji gljivičnim oboljenjima. Optimalni razmak između biljaka bi trebalo da bude najmanje 20 cm, a između redova - metar i više. U staklenicima i plastenicima ovaj razmak može da bude i veći, kako bi krastavci dobili više sunčeve svetlosti, pa tako i bolje rasli.

Nepravilna rotacija useva

Ukoliko krastavce uzgajate nekoliko godina na istom prostoru, vremenom će doći do smanjenog prinosa, a biljke će biti podložnije bolestima. Isto važi i ako biljke posejete ili posadite posle tikvi, dinja ili bundeva. Zbog toga je važno voditi računa o rotaciji useva. Krastavci će odlično uspeti na zemljištu na kome je pre njih bio rani kupus ili karfiol. Kao predusev mu odgovaraju i krompir, grašak, repa, paradajz, a na isto mesto ga sadite svake četvrte godine.

Uzgoj krastavaca bez rezanja i vezivanja

Ukoliko krastavci nisu pričvršćeni i usevi nisu orezani, kultura neće biti ono što ste očekivali. Vertikalni rast je poželjan, jer su tako manje šanse da biljka oboli, a ujedno će biti lakše njeno formiranje, kao i branje. Orezivanje je važno, jer se reguliše plodnost, kojom se kontroliše veliki broj plodova, kako bi se dobio što bolji kvalitet. Potrebno je ostaviti prvi plod na visini  7. ili 8. lista, a sve ispod ukloniti. 

Nepravilno zalivanje krastavaca

Krastavci vole vlagu, tako da nikada ne bi trebalo da trpe sušu, jer će im ukus biti gorak. Do cvetanja biljke, oslonite se na kišu, a posle toga zalivajte oko korena. Ne bi trebalo da koristite jako hladnu vodu, jer i to utiče na gorak ukus ploda, kao i nepravilan razvoj biljke. 

Uzgoj krastavaca na jakom suncu

Krastavci koji se uzgajaju pod direktnim sunčevim svetlom mogu lako da dobiju opekotine na listovima, a plodovi postaju grubi i gorki. Najbolje je da se uzgaja u polu senci. Ukoliko je teško da pronađete takvo mesto, sadite ih uz biljke koje će im obezbediti senku. Na primer, dva ili tri reda kukuruza savršeno su u stanju da štite krastavce od jakog sunca.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Krastavac Greške Zalivanje Rasad Orezivanje Vezivanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.