Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naklijavanje
  • 29.01.2021. 10:00

Semenski krompir: Sečenje 10 dana pre sadnje sprečava prodor patogena

Kada je presečen, trpi neku vrstu stresa zato što je počeo ranije sa klijanjem pa se i ranije stvaraju krtole i kraća je vegetacija. Ovo je posebno važno u proizvodnji mladog krompira.

Foto: Depositphotos/markit
  • 486
  • 56
  • 0

Semenski krompir se u pojedinim oblastima nalazi u procesu naklijavanja kod proizvođača koji se bave proizvodnjom onog ranog. Naklijavanje predstavlja period gde krtola nakon mirovanja prolazi niz faza u kontrolisanim uslovima, kako bi imala jake i zdrave klice.

Prema rečima Bojane Panić iz PSSSRS, u cilju dobijanja visokih prinosa, pored obavezne agrotehnike za vreme sadnje i nakon nje, od velike važnosti je i pravilan odabir sorte, kao i razvoj kvalitetne i jake klice.

Vlaga, svetlost i temperatura

Za ovaj proces neophodno je imati adekvatnu prostoriju, sa odgovarajućom ventilacijom, temperaturom, svetlošću i vlagom. Takođe, preporučljivo je da ambalaža budu drvene gajbice, sanduci ili perforirane PVC vreće.

Započeti ga otprilike nekih mesec dana (do 40) pre sadnje. Prvobitno trebalo bi da se odvija na svetlosti, da bi se ona postepeno smanjivala u kasnijim fazama. U prve dve nedelje, neophodno je da temperatura bude u rasponu od 15 - 18°C, da bi se zatim smanjila do 15°C. U završnoj nedelji, nakon što se pojave klice veličine oko 1,5 cm, vrednosti bi morale da budu oko osam do 10°C. Pri tom relativna vlažnost poželjno je da iznosi do 90 odsto.

Naklijavanjem krompira do dobrog roda

Prostor u kom se odvija proces provetravati sa vremena na vreme, zbog povećane koncentracije ugljen dioksida. Kada se klica aktivira, potrebna je veća količina prirodne svetlosti (ili veštačke) da ne bi došlo do njenog izduživanja ili etioliranja. Za vreme trajanja naklijavanja, trebalo bi barem dva puta promeniti raspored gajbi, odnosno, one koje su bile gore, stavljaju se dole i obrnuto. Ovo je važno uraditi u cilju obezbeđenja optimalnih uslova za razvoj ujednačenih klica - svetlosti, temperature, protoka vazduha. Poželjno je da boja bude intenzivna, karakteristična za datu sortu (može biti zelena, ljubičasta ili roza), a klica veličine dva do 2,5 cm i čvrsta.

Sečenje obaviti uzdužno

Sečenje krompira na polovinu ili više delova uradi se pre sadnje, u zavisnosti od toga koliko je krupan. Pri tom, imati na umu da kada su presečeni trpe neku vrstu stresa zato što su počeli ranije sa klijanjem pa se i ranije stvaraju krtole i kraća je vegetacija. Ovo je posebno važno u proizvodnji mladog jer pored uštede na sadnom materijalu, tu su i troškovi semena. Pre početka, obavezno dezinfikovati nož.

Krtole bi trebalo seći uzdužno, kako bi se dobio ujednačen broj okaca na obe polovine. Na dve klice se seče ukoliko se ovo povrće uzgaja na lakšim, plodnim i dobro struktuiranim zemljištima jer se na taj način stvaruju uslovi za njegov brži rast i razvoj.

Čuvanje krompira tokom zime

Uraditi ovo desetak dana pre sadnje, u cilju stvaranja zaštitne opne, odnosno, kako bi zarasli presečeni delovi i da ne dođe do prodora patogena u semenski materijal. Optimalno je ako se zarastanje odvija pri temperaturi 15-20°C i vlažnosti vazduha do 90 odsto.

Prednosti procesa su u tome što se tako osigura 100 odsto klijavost krompira, ubrzava njegovo razviće u proseku za oko 15 dana. Takođe, na vreme se otkriju krtole lošijeg kvaliteta pa je udeo zakržljalih useva manji za jedan odsto. Stvaraju se uslovi za brže ukorenjavanje i maksimalno iskorišćavanje zimske vlage, a pri tom se povećavaju prinosi kao i sadržaj suve materije.


Tagovi

Semenski krompir Naklijavanje krompira Sečenje krompira Bojana Panić Klijavost


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.