Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenice
  • 18.08.2018. 08:30

Šabac: Lubenice istrulile zbog kiše

Šapčani se prisećaju da je prošle godine u ovo vreme otkupno mesto u Slepčeviću bilo prepuno prikolica sa bostanom. Bilo je i prodavaca duž magistalnog puta. Sada nema nikoga.

Foto: Bigstockphoto / Leonid Eremeychuk
  • 391
  • 17
  • 0

Šapčani koji uzgajaju lubenice, ovog meseca ostaće bez zarade. Naime, retki su oni kojima rod nije istrulio na oranicama, zbog obilnih i čestih padavina. Slobodan Gošić iz Poljoprivredne stručne službe Šabac rekao je za RTS da, osim bolesti i štetočina, sama fiziologija biljaka nije mogla da izdrži temperaturne oscilacije, a potom ni hladan i kišovit period:

"Zato su njive u ovakvom stanju kakvom izgledaju. Umesto da budemo sada na drugom i trećem kolu, mi imamo situaciju da je završeno branje, odnosno da je vegetacija završena kod lubenice".

Kratko trajala slast

Šapčani se prisećaju da je prošle godine u ovo vreme otkupno mesto u Slepčeviću bilo prepuno prikolica sa bostanom. Bilo je i prodavaca duž magistalnog puta. Sada nema nikoga. Kako kažu, slast je kratko trajala. Dodaju da su više zarađivali dok su sejali pod motikom, nego pod najlonom. Od početnih 35 dinara, kraj sezone su završili sa cenom od osam do 10 dinara za kilogram.

Prosečan prinos 70 t/ha

Jedna od retkih porodica koja će imati šta da ponudi je porodica Ivanić, koja ima parcelu u Slepčeviću kod Šapcu. Na drugim parcelama lubenica je sazrela početkom leta, pa su sve prodali. Na hektar i po rasadili su lubenicu pre dva meseca. "Skinuli smo ječam, zasadili lubenicu, zato i izgleda ovako zelena, jer je kasno posejana", kaže Radiša Ivanić. Prosečan prinos im je 70 tona po hektaru.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Lubenica Šabac Slobodan Gošić Slepčević Radiša Ivanić Trule lubenice Padavine


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta