Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 31.07.2021. 16:15

Sa kanalićima između redova i navodnjavanjem paprika lakše podnosi visoke temperature

Paprika spada u grupu biljaka koje se navodnjavaju direktno prema korenu, treba izbegavati orošavanje listova i plodova. Kako to postići?

Foto: Adi Pašalić
  • 537
  • 44
  • 1

Ovogodišnju poljoprivrednu sezonu i proizvodnju karakterišu duži vremenski periodi sa jako visokim dnevnim i noćnim temperaturama. Izuzetno visoke vrednosti na termometru i direktno sunčevo zračenje imaju značajan negativan uticaj jer gotovo za sve biljne vrste temeprature više od 36°C, daleko su od optimalnih uslova.

Za rast i razvoj najpovoljnija temperatura, uz povoljan procenat vlage, za sve biljke je u rasponu od 22 do 25 °C. Za razliku od ljudi i životinja koje imaju mehanizme regulacije, biljke zavise od uticaja spoljne temperature bez ikakvih mehanizama. Stoga, osnova svake biljne proizvodnje je kontinuiran pristup vodi. Kako će usevi podneti ove vrućine, zavisi od vrste tla, nivoa razvijenosti korena i pravilnog načina navodnjavanja.

Paprika usvaja vodu u zavisnosti od razvoja korena

Paprika je specifična poljoprivredna kultura koja zavisno od stepena razvoja korena relativno slabo usvaja vodu, a sa dobro razvijenom lisnom masom i plodovima troši jako puno vode. Dodatno problem može da stvori i jako velika osetljivost na vodni stres tokom čitave sezone vegetacije. Za pravilan uzgoj prilikom navodnjavanja, pri sušnim periodima ukupna vlaga tla trebala bi da bude od 70 do 80 odsto poljskog vodnog kapaciteta.

Porastom biljke raste potreba i za vodom, a koliko, kada i kako navodnjavati papriku zavisi od nekoliko faktora. Prvi je temperatura sredine, a onda i relativna vlažnost tla, stepen razvijenosti korenovog sistema te vrsta zemljišta. Ovo su sve parametri koji su bitni u optimalnim uslovima. Međutim, u onim ekstremnim, kojima smo svedoci ovih dana, potreba za vodom raste, posebno jer su kod većine sorti prvi plodovi prispeli za berbu.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na šta posebno treba paziti?

Voda osim što je osnovni gradivni element svake biljke pa i paprike, preko 65 odsto, ona predstavlja i osnovno sredstvo za najvažnije fiziološke procese unutar nje, reguliše režim ishrane, prenosi hranljive materije usvojene preko korenskih dlačica i drugo. Svim ovim vitalnim procesima, visoke temperature su pretnja, a na usevu se primete pojavom ožegotina na listovima, plodovima ili uvenuća listova.

Pravilno navodnjavanje

Vrlo je bitno da se proceni kada i kako navodnjavati. Jutarnjim ili predvečernjim se izbegava vodni stres biljke. Međutim, njen sam izgled i ponašanje može da zavara. Ne znači uvek da je uveli izgled stabljike, povijenost lista na direktnom sunčevom uticaju i visokim temperaturama, znak za potrebu za vodom. Biljka se na takvim uslovima jednostavno prilagođava i zavisi isključivo od sadržaja raspoložive vode u tlu.

Paprika ima jako veliku potrebu za vodom (Foto: Bojan Kecman)

Obično gornji sloj tla površinski izgleda suvo, stvara se pokorica, međutim ako su prethodno pravilno sprovedene agrotehničke mere, korenov sistem se može lakše razvijati i ići u dubinu tla, gde je relativno veća vlažnost i mogućnost usvajanja vode. Ipak, pošto se radi o sve većoj pojavi ekstremnih perioda sa visokom temperaturom, ne treba se oslanjati na sposobnost korena da usvaja vodu sa veće dubine od 25 do 30cm.

Pri sadnji najbolje je da se između redova naprave kanalići odvojeni pet do deset centimetara uzdignutim gredicama između kojih se postavlja sistem za "kap po kap". Neposredno kontinurano natapanje od 10 do 20cm od stabljike potiče useve kao i bolji razvoj korenovog sistema.

Paprika spada u grupu povća koje se navodnjava direktno prema korenu, treba da se izbegava orošavanje listova i plodova. Naime, zbog visokih temperatura tokom noći, vlažni listovi i plodovi postaju idealni za razvoj štetnih mikroorganizama i drugih štetočina koji izazivaju oboljenja kod nje.

U nedostatku vode pomaže malčiranje

Takozvani tehnički minimum za papriku, kada je u pitanju vlažnost zemljišta, je do 80 odsto poljskog vodnog kapaciteta. To u suštini predstavlja količinu vode koja se zadržava u zemljištu, nakon maksimalnog zasićenja i proceđivanja slobodne vode pod uticajem gravitacije. Jedan od načina održavanja ovog nivoa je kontinuirano navodnjavanje.

Kako suzbiti kukuruznog plamenca na paprici?

Kao i za svaku biljku, a posebno za papriku, važi pravilo da nema proizvodnje bez kontinuiranog pristupa vodi. Njen nedostatak nema alternativu niti može da bude bilo čime zamenjena. Ipak, može se određenim agrotehničkim radnjama nadopunjavati u smislu što dužeg zadržavanja vlage. Vrlo je efikasno malčiranje koje sprečava kapilarno isparavanje vlage iz tla. Malč u suštini čuva vlažnost, a najbolje je upotrebiti organske materije poput slame ili otkosa između redova.


Tagovi

Uzgoj paprike Navodnjavanje Vodni stres Visoke temperature Kap po kap Zalivanje Potrebe


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]