Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja paradajza
  • 11.08.2017. 20:00

Rusiji više ne treba turski paradajz

Nakon što je Rusija zabranila uvoz turskog paradajza, podstakla je svoje proizvođače na što veći uzgoj. Do 2020. godine planiraju da samostalno proizvode za potrebe 144 miliona svojih stanovnika.

Foto: davehan
  • 1.271
  • 56
  • 0

Zabrana uvoza turskog paradajza u Rusiju, motivisana geopolitikom, podstakla je Rusiju da postane dovoljna sama sebi u proizvodnji paradajza, odnosno, podstakla je preduzeća koja ulažu u tehnologiju da povećaju proizvodnju tokom cele godine.

Zabrana na zabranu

Rusija je rasplamsala proizvodnju mesa, sira i povrća jer su 2014. godine zabranili uvoz većine zapadnih prehrambenih proizvoda, kao odgovor na antiruske sankcije uvedene zbog situacije u Ukrajini i Krimu.

Nakon što je Turska pucala na ruski mlaznjak blizu sirijske granice u novembru 2015. godine, Moskva je proširila zabranu, uključujući turski paradajz za koju je Rusija bila najveće izvozno tržište, navodi freshplaza.

Sporovi između Ankare i Moskve od tada su uglavnom normalizovani, ali zabrana je ostala i ne može se ukinuti još tri do pet godina, kažu zvaničnici. To bi moglo da bude prekasno za turske izvoznike, tim više ako Rusi uspeju u naporima povećanja domaće proizvodnje.

Većina dolazi iz plastenika

Projekti izgradnje plastenika, uz državnu podršku, ključni su za ruske planove da do 2020. godine samostalno proizvode dovoljne količine za 144 miliona stanovnika.

Iako Rusija uvozi samo oko 500.000 tona, od 3,4 miliona tona paradajza koliko potroše godišnje, oštre zime ograničile su njihovu sposobnost da postignu pun kapacitet, rekla je IKAR agencija za poljoprivredu.

Trenutno samo 620.000 tona proizvodnje dolazi iz plastenika, a ostatak sa "otvorenog terena", koji je produktivan tek od juna do septembra. Najveći deo toga dolazi sa privatnih parcela, koje održavaju i koriste pojedine porodice ili prodaju na lokalnim poljoprivrednim tržištima.

Sergej Korolev (Сергей Королев) predsednik Nacionalne organizacije proizvođača voća i povrća, procenio je da korisnici projekta proizvodnje u plastenicima, u kojima se već počeo uzgajati paradajz, već ostvaruju profit unazad nekoliko godina, zahvaljujući državnoj podršci, koja uključuje delimičnu naknadu za ulaganja i povoljne stope kredita.

"Sada su plastenici, koji su prvobitno bili izgrađeni za krastavce, ponovo postavljeni za paradajz", rekao je Korolev.

Tvrdi Rusi

Čak 70 odsto izvoza turskog paradajza otišlo je u Rusiju u leto i jesen 2015. na čemu su turski povrtari zaradili 259 miliona dolara. Kada je proglašena zabrana, ulogu Turske su preuzeli Maroko, Azerbejdžan i Belorusija.

Ankara je u maju ove godine predložila da Moskva ukine zabranu van glavne sezone berbe. Upitani za predlog Turske, u Rusiji kažu da to može proći samo za lokalnu proizvodnju pasiranog pardajza ili sokova.

Foto: davehan2016 / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!