Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 08.05.2020. 07:30

Rezidba paprike: Kod bujnih sorti dobar je uzgoj na dve grane

Bez regulisanja rasta rezidbom, paprika bi imala oblik kišobrana, a to bi omogućilo formiranje velikog broja listova i sitnih plodova na biljci. Dobrim se pokazao uzgoj na dve grane koji će omogućiti razvoj plodova dobre tržišne vrednosti.

Foto: Danijela Plavšić
  • 1.709
  • 35
  • 0

Paprika je često uzgajano plodonosno povrće na našem području, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru poput plastenika. Kako bi joj omogućili normalan rast i rodnost potrebno je odabrati pravi način uzgoja.

Najčešći i najjednostavniji uzgojni oblik je onaj uz potporu bez ikakve obrade biljke. Kod njega je veliki broj plodova koji su sitni i sporo napreduju, zato je bolje uložiti malo truda i vremena kako bismo imali zdrave, krupne plodove koji imaju visoku tržišnu vrednost.

Uzgoj na dve grane 

Kod uzgoja bujnih sorti sa krupnim plodovima u plastenicima je najbolji uzgoj na dve grane. On se postiže redovnim uklanjanjem viška grana kada su dužine od 1,5 do dva centimetra, a mera se sprovodi svake dve nedelje. Na mestu ispod prvog grananja privezuje se vezivo kojim se uspravljaju grane, što omogućava vertikalni uzgoj.

Zašto otpadaju cvetovi i plodovi kod paprike, krastavca i paradajza?

Bez regulisanja rasta rezidbom paprika bi rasla u obliku kišobrana, a to bi omogućilo formiranje velikog broja listova na biljci koji su sve sitniji prema vrhu biljke. Njen koren, kako se grana, ne prati jednakom dinamikom grananje nadzemnog dela, zato on ne može da isporuči dovoljno vode i hranljivih materija prema listovima, a ujedno je i rast plodova usporen i oni su sve sitniji. Uzgoj na dve grane povećava rodni potencijal biljke, postiže se veći broj branja u vegetaciji i smanjuje se količina prihrane i zaštite.

Detaljan prikaz koje grane i plodove treba ukloniti (Šema: Martina Popić)

Održavajte opterećenost biljke

Osim kontrole vegetativnog rasta važno je održavati i optimalnu opterećenost biljaka plodovima. To se postiže odstranjivanjem viška cvetova tako da na grani bude pravilno raspoređenih pet do šest plodova, odnosno 10 do 12 plodova po biljci.

Kako uspešno gajiti papriku i paradajz na malim površinama

Neodržavanje sklada između vegetativnog rasta i generativnog razvoja za posledicu najčešće ima proizvodnju sitnijih plodova koji samim tim imaju i nižu tržišnu vrednost.

Važno je odstranjivati i donje žute listove i deformisane ili bolesne plodove, a kako bi se pospešio vegetativni rast biljke, odstranjuje se i prvi cvetni pupoljak ili cvet na prvom kolencu.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Uzgoj paprike Paprika u zatvorenom prostoru Uzgoj na dve grane Sečenje grana Uklanjanje cveta


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.