Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava pepelnice
  • 19.07.2021. 09:00

Rešite se pepelnice mlekom, sodom bikarbonom i belim lukom

Ova infekcija se na biljkama javlja u vidu bele ili sive brašnaste prevlake koja smanjuje fotosintezu, redukuje fomiranje cvetova i fomiranje plodova.

Foto: Depositphotos/matahiasek
  • 1.243
  • 60
  • 0

Veoma često na povrću, voću i drugom bilju, možemo primetiti simptome brojnih oboljenja. Jedno od onih koje se često javlja, sa karakterističnim znacima na zahvaćenim biljnim delovima je pepelnica. Bolest se prepoznaje po beloj ili sivkastoj prevlaci koja izgleda kao da je neko prosuo brašno po usevu.

Prouzrokuju je gljivice, a svaka je specifična i zbog toga postoji veliki broj infekcija koje jednim imenom nazivamo pepelnice. Pepelnica ruže javlja se isključivo na ružama. Isti slučaj je i kada se javi na vinovoj lozi, paprici ili na nekoj drugoj vrsti.

Toplo vreme zaustavlja gljivice

Prvi simptomi uočavaju se na donjem lišću. Ova godina je sušna, a suvo i toplo vreme sprečava rast i razvoj gljivica koje izazivaju zarazu. Međutim, prilikom zalivanja često donji listovi ostaju mokri što pogoduje njenom javljanju.

Ako je ne suzbijamo, širi se i na ostale delove. Ispoljava se na zelenoj masi, stabljici, cvetovima i plodovima. Brašnasta prevlaka na lišću smanjuje fotosintezu. Listovi postaju žuti i opadaju. Što je intenzivniji napad, veći je stres koji biljka doživljava. Osim smanjenja lisne mase, dolazi do slabijeg cvetanja i plodonošenja ili ono potpuno izostaje. Kvalitet plodova koji potiču sa zaraženih useva je slabiji i oni ubrzano propadaju.

Neke vrste posebno su osetljive na pepelnicu. Neke od njih su paprika, paradajz, tikvice, krastavac, dinje, ruže, vinova loza, jabuka, zelena salata, peršun, celer, jorgovan, hrizanteme, begonije, dalije.

Spalite zaražene biljne delove

Pojavi pepelnice pogoduje visoka vlažnost od 80 do 90 procenata. Prilikom zalivanja potrebno je kvasiti površinu zemlje, a ne biljke. Takođe ih ne treba saditi pregusto. U gustom zasadu vlaga se duže zadržava i nema cirkulacije vazduha. Sve su to idealni uslovi da dođe do zaraze. 

Izbegavati i sadnju u senci. Sunčeva svetlost ubija spore kojima se pepelnica širi i ostvaruje novu infekciju. Prilikom odabira sorte ili hibrida za setvu, odlučite se za one koji su otporniji.

Sprečite pojavu pepelnice na usevima jednostavnim merama

Ukoliko je došlo do prvih simptoma na donjim listovima povrtnih kultura, potrebno ih je otkinuti i ukloniti iz bašte. Najbolje je spaliti zaražene biljne delove.

Brojna su prirodna sredstva kojima možemo delovati preventivno ili suzbijati oboljenje kada se pojavi. Delotvorni su preparati na bazi: belog luka, mleka, sode bikarbone, sirćeta, kalijum karbonata, ulja neema.

Smesa mleka i sode bikarbone

Preparat na bazi mleka i sode bikarbone veoma je učinkovit u sprečavanju pepelnice, ali je koristan i kod pojave plamenjače. Za pripremu je potrebno: jedan litar mleka, jedna supena kašika sode bikarbone i četiri do deset litara vode. Pre upotrebe dobro izmešati. Posle svake jače kiše tretiranje se ponavlja. Umesto mleka može se upotrebiti i surutka.

Beli luk deluje preventivno

Beli luk ima veliki sadržaj sumpornih jedinjenja koja deluju preventivno i suzbijaju pepelnicu. Dovoljno je usitniti četiri do pet čenova i preliti ih sa litrom vode. Ostaviti u otkivenoj posudi tokom noći. Sledećeg dana sadržaj se pocedi i sa njim se tretiraju usevi.

Kalijum karbonat kao fungicid

Od davnina je kalijum karbonat korišćen kao odličan fungicid. Ima slično dejstvo kao i soda bikarbona. Neophodno je tri supene kašike kalijum karbonata rastvoriti u deset litara vode. U tu smesu dodati još tri supene kašike biljnog ulja i pola kašike eko deterdženta ili malo narendanog sapuna. Kada se sve dobro sedini, pristupa se tretiranju biljaka.

Sumpor i bakar

Tradicionalno u borbi protiv pepelnice koriste se sredstva na bazi sumpora ili bakra. Smatra se da je sumpor, odnosno preparati na bazi tog elementa, izuzetno delotvorni u preventivi i suzbijanju pomenute infekcije.

Osim navedenih preparata mogu se koristiti i oni na bazi sirćeta i razni drugi, na bazi biljaka.


Tagovi

Pepelnica na povrću Suzbijanje pepelnice Prirodni preparati Zaraženi plodovi Sunčeva svetlost Zalivanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]