Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekoviti ren
  • 16.09.2021. 14:00

Ren: Lekoviti koren vadi se krajem jeseni - zdrav i svež i kao prerađen

Ren je izuzetno lekovito povrće. Ima više vitamina C od limuna i pomorandže. Koristi se za jačanje imuniteta, kod problema sa sinusima, disajnim i organima za varenje, protiv reume...

Foto: Depositphoto/Vian.na
  • 1.121
  • 26
  • 0

Ren (lat. Armoracia rusticana) je vrsta povrća koju uzgajamo zbog korena i uglavnom koristimo kao začin. Vodi poreklo iz Južne Evrope i zapadne Azije. Od davnina se primenjuje u narodnoj medicini kao izrazito lekovita biljka.

Poboljšava rad pluća i organa za varenje, smanjuje krvni pritisak, deluje antibakterijski, čisti organizam, jača imuni sistem, pomaže kod mršavljenja. Prilikom upotrebe, preporučljivo je posavetovati sa lekarom. Posebno treba da budu obazrivi sa njegovom konzumacijom dijabetičari i osobe koje imaju problema sa radom bubrega.

Voli propusno zemljište i dosta vode

U skoro svakoj bašti možemo ga pronaći. Ova višegodišnja povrtarska vrsta na površini zemlje razvija široke, uspravne listove koji dostignu visinu oko jednog metra. Ima debeo koren, koji prodire duboko u zemlju. Unutrašnjost korena je bele boje, a spoljašnost žućkasta. On je bez mirisa, ali kada se narenda aktivira se jaka aroma koja izaziva suzenje. Sveže narendan može da se čuva jednu sedmicu. Posle toga gubi svoja lekovita svojstva.

Kako sprečiti širenje rena u bašti i dvorištu?

Ren najbolje uspeva na rastresitim zemljištima koja su dobro snabdevena vodom. Koren se vadi krajem jeseni. Može da se koristiti kao svež ili prerađen.

Izvor vitamina C

Sadrži više vitamina C od limuna i pomorandže, kao i prirodne antibiotike koji saniraju upalne procese u ljudskom organizmu. Veoma često se konzumira sa jelima od mesa i ribe. Zbog ljutog ukusa i oštrog mirisa, upotrebljava se u manjoj količini. Nadražuje kožu želuca i na taj način aktivira lučenje žuči i kiseline. Od njegovih mladih listova najčešće se priprema zdrava salata. Bogati su vitaminom C, beta karotenom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, sumporom, gvožđem. 

Redovnom upotrebom rena jača se imuni sistem i poboljšava stvaranje belih krvnih zrnaca. Organizam ćemo očistiti od svih otrova kada tokom tri do četiri nedelje pijemo svakog dana po tri puta dnevno jednu malu šoljicu mleka u kome smo namočili narendani ren.

Zdrava kaša za zdravu kožu

Obloge od kaše rena izuzetno su efikasne kod reume, uboda insekata, bolova mišića, nerava i dugih problema. Ova smesa izaziva bolju prokrvljenost i crvenilo. Ne sme se držati kao obloga na koži duže od maksimalno deset minuta. Ukoliko se javi jače crvenilo i peckanje, skinuti je. Ako vam je koža osetljiva, kaša se razredi vodom ili mlekom. To će ublažiti iritaciju. Razblažena se može koristiti i za tretiranje bubuljica.

Sirup od rena

Od hrena se može pripremiti sirup koji je koristan kod problema sa bronhitisom i kašljom. Lako se priprema. Koren rena nareže se na kolutove koje poređamo preko rešetke ili gaze koju smo zategli preko posude. Kolutove pomenutog povrća dobro pospemo šećerom u prahu. Zbog delovanja šećera sirup kaplje u posudu ispod mreže ili gaze. U toku dana konzumiraju se jedna ili dve kašike pre jela.

Sadnja rena: Koje su prednosti uzgoja korena u monokulturi?

Med i ren

Kombinacija meda i hrena odlična je za jačanje imuniteta, kod problema sa sinusima, plućima, upalom grla, kašljom, sekretom u disajnim organima, protiv gripa. Postoji nekoliko verzija ovog recepta. Najjednostavniji je da se izmešaju iste količine meda i narendanog rena. U ovu osnovnu smesu možemo dodati sok od limuna, šargarepe ili rendanog đumbira.

Čaj kao čistač pluća

Ovaj jednostavni čaj koristi se za čišćenje pluća. Potrebno je deset grama narendanog korena rena preliti sa dva decilitra kipuće vode i ostavi najmanje pet minuta. Tako pripremljen pije se dva do tri puta u manjim šoljicama.

Može se kombinovati i sa đumbirom tako što se izrenda 10 gr rena i pet grama đumbira, zatim se prelije sa dva decilitra kipuće vode. Kada se konzumira tokom tri sedmice ujutro i pre spavanja, dovodi do sagorevanja masti i gubitka težine.


Tagovi

Uzgoj rena Lekoviti ren Koren rena Propusno zemljište Narendani ren Kaša od rena Med i ren Narendani đumbir


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.