Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata
  • 22.05.2020. 15:00

Razvijaju sorte zelene salate s dužim vekom trajanja

S obzirom na to da je zelena salata najpopularnije lisnato povrće u svetu, stvaranje sorti koje joj omogućavaju duži vek trajanja ima veliki značaj za budućnost proizvodnje.

Foto: JumpStory
  • 187
  • 6
  • 0

Naučnici Službe za poljoprivredno istraživanje (ARS) identifikovali su pet sorti zelene salate romano koje nakon branja sporije propadaju. Istraživači su pronašli lokaciju gena zbog koje povrće vene i dobija smeđu boju. 

Upravo će to ubrzati razvoj novih sorti romano salate, poznate kao rimska salata koje će imati duži vek trajanja, a budući da je ovo najpopularnije lisnato povrće na svetu, istraživanje ima veliki značaj za proizvođače.

Napredak u gajenju 

"Nemogućnost ranog ocenjivanja propadanja i uvenuća prilikom razvoja novih sorti bila je prava prepreka u napretku uzgoja. Imati ove molekularne markere znači da mogu da se razviju sorte koje se sporije kvare i manje postaju smeđe boje, a to su bitne osobine za ekonomsku važnost proizvoda", rekao je za phys istraživač studije i genetičar Ivan Simko iz ARS-ove jedinice za unapređenje i zaštitu useva u Salinasu u Kaliforniji.

Prolećna setva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Kada se uzmu u obzir ocene uvenuća i oštećenja najbolje sorte za komercijalnu proizvodnju, ali i biljke za razvoj novih sorti su: Darkland, Green Towers, Hearts Delight, Parris Island Cos i SM13-R2 koje su proizvedene u laboratoriji ARS u Salinasu.

Pored toga, istraživači su otkrili da hromozomska regija koja sadrži gene za sporo propadanje takođe sadrži četiri gena (Dm4, Dm7, Dm11 i Dm44) i jedan DNA genom (qDm4.2). Ovi genomi su otporni i na jednu od čestih bolesti salate, a reč je o plamenjači

Ta kolokacija pokazuje snažnu povezanost jednog ili više od četiri gena i brzinu propadanja. DNA markeri mogu da se koriste za razvoj novih uzgojnih linija sa manjom tendencijom uništavanja i poželjnim kombinacijama gena za otpornost.

Snašli se sa ambalažom koja produžuje rok trajanja, ali...

Do toga dolazi zbog oštećenja ćelija unutar listova salate, što dovodi do isušivanja i truljenja i narušava njenu prodajnu vrednost.

Gotovo 100.000 kilograma zelene salate povučeno zbog ešerihije

U nastojanju da kontrolišu i produže rok trajanja, prerađivači i distributeri razvili su ambalažu koja smanjuje kvarenje pomoću azota kako bi se smanjio nivo kiseonika koji dovodi do propadanja. Međutim, to je skupo, a takav način čuvanja može da dovede do drugih posledica poput neugodnih mirisa ili stvaranja bakterija.

"Naša je studija bila usmerena na pronalaženje sorti koje poseduju nizak potencijal menjanja boje u smeđu i uvenuća bez potrebe za ograničenjem snabdevanja kiseonikom", objasnila je Jaguang Luo, koja je vodila istraživanje.

Ovo otkriće predstavlja veliki napredak u genetici i daje proizvođačima obećanje kako će se razviti nove i otporne sorte salate koje će imati veću vrednost na tržištu.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Nove sorte salata Otporne sorte Salata Istraživanje Plamenjača


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.