Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadni materijal
  • 11.09.2021. 10:00

Rasad paradajza iz BiH našao se na zahtjevnom ruskom tržištu

Riječ je o hibridnom, kontejnerskom rasadu paradajza, u količini od 72.000 komada, a koji je poslat u Rusiju u dvije pošiljke po 36.000 presadnica i to krajem avgusta i početkom septembra.

Foto: Depositphotos/MNStudio (ilustracija)
  • 111
  • 45
  • 0

Na tržište Rusije isporučene su pošiljke sadnog materijala povrća iz naše zemlje, nakon što je uspješno završena fitosanitarna kontrola i sve druge neophodne procedure, potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Staša Košarac. 

On je napomenuo da se radi o hibridnom, kontejnerskom rasadu paradajza, u količini od 72.000 komada, a koji je poslat u Rusiju u dvije pošiljke po 36.000 presadnica i to krajem avgusta i početkom septembra, prenosi Srna. 

Rasad povrća isporučila je kompanija "Adrija - Hishtil", iz Čapljine, koja ostvaruje visoku godišnju proizvodnju sadnica, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH. 

Plasman ide u korist domaćih farmera

"Pregovori sa ruskom stranom rezultirali su dobrim vijestima za naše poljoprivrednike. Uspjeli smo da isporučimo sadni materijal paradajza u tu zemlju, koja je naš važan spoljnotrgovinski partner", istakao je ministar.

Takođe je napomenuo da je ruska fitosanitarna služba, poslije provedenih detaljnih inspekcijskih provjera dostavljene dokumentacije, zajedno sa  Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ali i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, dozvolila uvoz pomenute robe.

Prema riječima ministra, uspješan plasman sadnog materijala paradajza na ovo zahtjevno tržište, dokaz je da će u narednom periodu taj posao biti nastavljen u korist naših proizvođača.

"Uvjeren sam da će dobra saradnja sa Rusijom otvoriti mogućnost i za druge farmere iz Republike Srpske i Federacije BiH kako bi svoje proizvode plasirali na njihovo tržište", smatra on.

Jačanje spoljnotrgovinske razmjene

Podsjeća da je Bosni i Hercegovini još ranije odobren izvoz sadnica voća u Rusiju, poslije čega su domaće firme ostvarile dobar plasman svojih proizvoda na to tržište.

S obzirom da naša zemlja ima potencijale, ali i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, cilj u narednom periodu je unaprijediti posao i ojačati spoljnotrgovinsku razmjenu sa ruskom federacijom. 

"Otvaranje novih tržišta je politika od koje nećemo odustati, zato što smo se opredijelili da štitimo domaću proizvodnju i stvaramo uslove za nastavak i razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta", poručuje Staša Košarac.

Kako proizvesti kvalitetan rasad paradajza?

Podsjetimo, savremena proizvodnja paradajza nezamisliva je bez uzgoja tog povrća iz rasada. Glavni razlog je to što se presadnice gaje u kontroliranim uslovima pa se biljke optimalno razvijaju.

Od uslova uspijevanja u tom periodu ne zavisi samo vanjski izgled, već i mogućnost da usjev ranije ili kasnije cvjeta te ostvari visok prinos. Za svaki hibrid paradajza rasada mora biti optimalno razvijena, a to omogućava brzo obnavljanje korijena i daljnji rast povrća.


Tagovi

Sadni materijal Rasad paradajza Staša Košarac Rusko tržište Fitosanitarne kontrole Pošiljke sadnog materijala Spoljnotrgovinska razmjena


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.