Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje paprike
  • 02.07.2022. 16:30

Proizvodnja roge u zatvorenom prostoru - kako primeniti prihranu?

Pošto se roga presađuje kasnije nego babura i klimatski uslovi su drugačiji, prvenstveno dnevne temperature su dosta više. Zato pazite s prihranom.

Foto: Depositphotos/EsinDeniz
  • 131
  • 18
  • 1

Presađivanje paprike roge sprovodi se u drugoj ili trećoj dekadi meseca juna. Roga se presađuje u već pripremljene plastenike, a prethodno je potrebno uraditi sve agrotehničke mere. Prvo se ore ili podriva pa tanjira ili frezira. Đubrenje zemljišta se radi na osnovu analize i planiranih prinosa.

Posle ovih radnji radi se postavljanje sistema za navodnjavanje i malč folije, navodi stručnjak za povrtarstvo Živko Šašić.

Prilikom presađivanja roge prvo se obeležava redno i međuredno rastojanje. Ono ima dvojaku ulogu, prvo što tačno znamo broj biljaka u zatvorenom prostoru što nam pomaže prilikom prihrane i doziranja hranljivih elemenata, a druga uloga je estetska da to sve vizuelno lepo izgleda.

Prihrana po fazama

Posle presađivanja radi se prvo navodnjavanje i prihrana NPK đubrivima sa naglašenim sadržajem fosfora, formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od dva grama po biljci i to je prva faza prihrane. Druga faza radi se sedam dana od prve, NPK đubrivima formulacije 1:1:1 u količini od dva grama po biljci nedeljno. Ova faza traje do pojave prvih plodova.

Treća faza je od pojave prvih plodova do kraja branja. U ovoj fazi prihrana se obavlja NPK đubrivima formulacije 2:1:4 ili 1:1:4 u količini od dva do četiri grama po biljci nedeljno. Količina đubriva po biljci na sedmičnom nivou zavisi od količine plodova na samoj biljci. Roga se bere u punoj zrelosti pa se sedam do deset dana pre branje može prihraniti NPK đubrivima formulacije 1:0:5 ili 0:1:5 zbog povećanja suve materije i obojenosti samog ploda.

Prihrana kalcijumom

Pošto se roga presađuje kasnije nego babura i klimatski uslovi su drugačiji, prvenstveno dnevne temperature su dosta više. Zato bi prilikom prihrane u prvim fazama trebalo da dodamo amino i humidne koje pomažu da se korenov sistem bolje razvije i da sama biljka što lakše podnese stresove.

Paprika roga od domaćeg semena - kvalitetna priprema za dobar rod

Isto tako, svakih sedam do deset dana treba uraditi prihranu kalcijumom da ne bi došlo do vršne suve truleži ploda.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Roga Navodnjavanje Proizvodnja paprike Prihrana roge Živko Šašić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.