Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 08.12.2022. 10:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Žednik, Subotica

Proizvodnja povrća isplativa kad imaš više vrsta da ponudiš tržištu

Raznovrsnija ponuda znači sigurnost u prodaji, kvalitetno povrće stalne kupce, ali sve je više onih koji bi radije platiti jeftinije. Kako zapažaju povrtari sa severa Srbije - sve je manje konkurencije, jer je sve manje proizvođača.

Foto: Hrvatska riječ
  • 365
  • 31
  • 0

Petar i Vita Kopunović Legetin iz Žednika bave se povrtarstvom, za koje procenjuju da im je isplativo. Tako su u svojoj setvenoj strukturi potpuno "izbacili" voćarske kulture, a proširili vrste povrća, prenosi Hrvatska riječ.

"Prvo smo gajili samo luk i krompir na otvorenom i kada se dogodilo da je bila jedna - dve godine da se nisu mogli prodati pa smo jedne godine bacili luk, a druge krompir, odlučili smo da uključimo i ostale vrste povrća", kaže Petar Kopunović, a njegova supruga Vita se nadovezuje, da sada na otvorenom i u zatvorenom gaje gotovo svo povrće tokom cele godine: peršun, šargarepu, celer, kelerabu.

"Dakle, povrće za supu imamo skoro stalno, potom dolaze krompir i luk, papriku i paradajz - plasteničko povrće, imamo od proleća do jeseni, patlidžan gaji naša ćerka Sandra, salatu, spanać, mladi luk i rotkvice sadimo u jesen i proleće, a karfiol i kupus u jesen. Ako nemaš više vrsta povrća, onda je to teško raditi, odnosno lakše je prodati kada imaš više vrsta, a ne samo jednu-dve", zaključuje Vita. 

Sve za supu, ali i mnogo više

Raspolažu s desetak plastenika, površine ukupno oko 1.800 kvadrata, a za gajenje povrća na otvorenom površina je dva do 2,5 ha hektara. Što se tiče mehanizacije, odnosno opreme, imaju motokultivator od 14 konja, a u plastenicima su cevi za zalivanje po sistemu "kap po kap". Grejanje je samo u jednom od njih za potrebe proizvodnje rasada. Za spoljne uslove imaju svu potrebnu mehanizaciju - traktor, dvorednu bankericu, dvorednu sadilicu i vadilicu za krompir, prskalicu za zaštitu bilja...

Ipak, većinu povrća beru ili skupljaju ručno. Tu je takođe i magacinski prostor, hladnjača kapaciteta oko 100 tona, te nusprostorije za smeštanje oko 100 tona luka i koumpira.

Pijačna prodaja

Pre 10-15 godina svoje su povrće prodavali i od kuće, a danas to čine isključivo na pijacama.

"Petkom idem u Đurđin, a subotom sam tu, u Žedniku. Suprug ide sredom i subotom u Novi Žednik i na Kvantašku tržnicu u Subotici, gde ide i tri puta kad ima robe. To je za našu proizvodnju dosta, a i ne može se stići da budemo svaki dan na pijaci i radimo kući sa povrćem", navodi Vita..

Što se tiče cena povrća, približno su iste među svim proizvođačima.

Nekada poznato selo po krompiru - danas svega 20-ak proizvođača

"Važno nam je da povrće bude lepo i kvalitetno, pa i da cena bude u skladu s tim. Ljudi to cene. Jedan kupac je baš prokomentarisao kako ne može da shvati one koji meso i povrće kupuju na akciji. Ja isto tako mislim i kad to nekom kažem, dobijem odgovor - ali tamo je jeftinije. Kažu, poskupelo je povrće. Ali ako je veštačko đubrivo bilo četiri, a sada je 12.000, nafta je bila 120, a sada je 220 dinara, a povrće je skuplje za 10 dinara, pa je li to mnogo?"

Poslednjih godina je sve manje i manje konkurencije, jer je i proizvođača manje, dodao je Petar. Treba mnogo da se radi, ali taj rad nije pretežak.


Tagovi

Plasteniča proizvodnja povrća Uzgoj povrća Petar Kopunović Vita Kopunović Prodaja na pijaci


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]