Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 28.07.2019. 10:00

Proizvodnja belog luka unosan je, ali zahtevan posao

Da bi prinosi bili optimalni, ovo povrće treba zaštiti od štetočina, obezbediti mu adekvatnu prihranu i navodnjavati u fazama intenzivnog porasta lišća kao i formiranja lukovice. Važno je voditi računa da korov "ne pojede" beli luk.

Foto: Bigstockphoto/Olga_Kruglova
  • 1.325
  • 32
  • 0

Beli luk, sorte Bosut, deficitaran je na domaćem tržištu. Poznato je da Srbija uvozi kineski beli luk, koji je po kvalitetu i karakteristikama lošiji od domaćeg. Upravo ova činjenica bila je motiv kompanije BAG, iz Bačkog Gradišta da pokrene proizvodnju belog luka.

Na 12,5 hektara oranica, prošle jeseni zasadili su ovu domaću sortu. Ukoliko ovogodišnja sezona bude ispunila njihova očekivanja, proširiće proizvodnju. Za dobar prinos važna je primena agrotehničkih mera. Najvažniji, ali ne i najlakši posao je nabavka kvalitetnog semena.

"Ove godine iz sopstvenog rasadnog repromaterijala imamo dobro seme za dalju reprodukciju. Tako da na jesen možemo nastaviti sadnju. Što se tiče sadnje, ukoliko imate jedan do dva hektara onda nije problem to ručno odraditi. Ako hoćete time da se bavite profesionalno i pod većim površinama, onda morate imati određene mašine, kao što je sadilica. Prošle godine smo uradili mašinsku sadnju ali nismo bili zadovoljni. Zato, ako sve bude kako treba, ove godine nabavićemo kombajn za vađenje i profesionalnu sadilicu", rekao je ispred kompanije Đuro Nađ.

Proizvodnja zahtevna, ali isplativa

Oktobar je, u našim uslovima, idealan mesec sadnje jesenjeg belog luka. Da bi se pravilno razvijao, debljina pokrovnog sloja trebala bi da bude od dva do tri centimetara iznad vrha čena.

"Kada dobro pripremite i analizirate zemljište, bacite mu određenu količinu hranljivih materija. Luk se do kraja vegetacije dobro razvija, istera klicu ili prva dva lista. Tako spreman može da dočeka zimski period. U suprotnom, u narednoj vegetaciji može doći do problema", objašnjava naš sagovornik.

Beli luk - od čega zavisi kvalitet i prinos?

Oko uzgoja Bosuta potrebno je i pomučiti se malo. Da bi prinosi bili optimalni, ovo povrće treba zaštiti od štetočina, obezbediti mu adekvatnu prihranu i navodnjavati u fazama intenzivnog porasta lišća kao i formiranja lukovice. Važno je voditi računa da korov "ne pojede" beli luk. Veće parcele moguće je prskati protiv korova dok je na manjoj primenljiva i međuredna obrada motikom.

Otkupna cena ovog zdravog povrća u Srbiji kreće se od 2 do 3 evra po kilogramu. Tokom leta prodaja je bila slabija, ali dolaskom jeseni beli luk se više traži. Tada obično i cena ide gore. Međutim, iako je ova proizvodnja isplativa, statistika govori da Srbija uvozi između 6.000 i 8.000 tona - više od 50 odsto iz Kine, iako su domaće glavice daleko ukusnije.

Kvalitet i količina opravdaće uloženo

Proizvođačima belog luka ove godine obilne padavine olakšale su posao u vezi sa zalivanjem zasada.  Međutim, sa druge strane, zbog osetljivosti ovog useva na insekte i bolesti, imali su druge izazove.

"Uspeli smo da rešimo pitanje bolesti pravovremenim fungicidnim i insekticidnim tretmanima. Vađenje belog luka započeli smo mašinom, odnosno jednorednim kombajnom. Međutim, nije išlo kako treba i prešli smo na našu mehanizaciju sa plugom i sezoncima. Kada je jedna trećina loze belog luka na njivi zelena, onda se pristupa vađenju uz obavezno podrivanje jer ukoliko dođe do kidanja lista doćiće i do ubrzanog sušenja lukovice", objašnjava Nađ i dodaje da su izvađene glavice ostavljene da se osuše na promaji.

Kada se saberu svi troškovi, može se zaključiti da proizvodnja belog luka nije jeftina, kaže naš sagovornik. Međutim, ukoliko imate kvalitet i količinu moći ćete da opravdate uložena sredstva. Neke su procene da na uložen jedan dinar, beli luk može doneti četiri puta toliko. Ipak, iz ovog preduzeća nisu želeli da prognoziraju ovogodišnje prinose jer će po završetku sezone sumirati rezultate, a kako sada stvari stoje oni neće izostati.


Tagovi

Proizvodnja belog luka Sorte belog luka Sorta Bosut Đuro Nađ


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.