Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišni višak
  • 13.08.2020. 18:00

Proizvođači ne znaju gde sa krompirom - ogroman višak na evropskom tržištu

Evropska proizvodnja krompira možda je na najvećim gubicima u epidemiji virusa korona.

Foto: Jumpstory
  • 218
  • 10
  • 0

Ogromne količine, odnosno, stotine hiljada tona krompira ostale su od prošle godine na tržištima velikih zemalja proizvođača i u skladištima prerađivača. Kao rezultat toga, cene su pale na dosad neviđen nivo, dok se ovogodišnja površina te kulture na kontinentu, posebno u Francuskoj i Nemačkoj, povećala u odnosu na prošlu godinu, piše agrarheute.

Prerađivači preuzimaju samo ugovorene količine

"Zbog katastrofalnog pada prodaje smrznutih, rashlađenih i suvih proizvoda, uglavnom u ugostiteljstvu i izvozu, nekoliko stotina hiljada tona nije moglo da se iskoristi. Posledice su ozbiljne", kaže Horst-Peter Karos, generalni direktor Federalnog udruženja industrije za preradu voća, povrća i krompira (BOGK).

Da li je ovo godina u kojoj Evropa spašava rod krompira?

Veliki objekti za preradu ove kulture posluju sa kapacitetom do 70 do 80 odsto i preuzimaju na obradu samo ugovorene količine.

Poljoprivredna komora iz Donje Saksonije pretpostavlja da značajan deo sorti za preradu završava u hranilištu i u  postrojenjima na biogas, jer je većina prerađivača i dalje dovoljno snabdevena od prošlogodišnje žetve.

Veća površina uzgoja i manji prinosi zbog suše

Od juna cene na tržištu su se i više nego prepolovile i stalno su u padu, a postoji i drugi problem. Udruženje uzgajivača severozapadne Evrope (NEPG) obavestilo je da je površina uzgoja te kulture povećana za oko 0,5 odsto u 2020. godini.

Samo u Nemačkoj uzgoj je porastao za dva odsto, što će verovatno imati posledice za dalji razvoj tržišta. Još u maju, udruženje se nadalo padu obrade od pet odsto. Čak ni ovaj očekivani pad površina ne bi bio dovoljan da dovede ravnotežu na tržište.

Međutim, NEPG naglašava: "Glavni fokus je na prinosu, a ne na površini". Dakle, suvi uslovi na početku vegetacijske sezone mogli bi da ograniče prinose.

Posledice pandemije

"Ove godine takođe postoji činjenica da je korona poremetila tržište", kaže Joakim Hasberg iz Udruženja za proizvodnju ranog krompira u Donjoj Saksoniji u Burgdorfu.

"Ovde se zbog nedostatka potražnje velikih restorana i kantina, slaba prodaja i dalje nastavlja, a pogodila je i novosezonski prinos", kaže Torsten Rigert iz ruralnog stanovništva Donje Saksonije, koji predstavlja uzgajivače u Uniji nemačke industrije UNIKA.

Jedite pomfrit dva puta nedeljno i spasite uzgajivače krompira - traže belgijski farmeri

Višak povećava i činjenica da Poljska nakon dve sušne godine očekuje normalan rod, pa ga sigurno ne treba uvoziti iz zapadne Evrope.

Pad cena se nastavlja

Dobri vremenski uslovi i nesigurni prodajni izgledi održavaju se na cene. One i dalje padaju, jer se konzumni trenutno nudi u nekim zapadnoevropskim zemljama po ceni od oko 5,50 evra za 100 kilograma, u odnosu na 12 do 15 evra pre dva meseca.

Holandska marketinška organizacija PotatoNL izveštava da su cene konzumnog već nedeljama u padu između tri i četiri evra za 100 kilograma. Dok se za stočni nudi samo dva do 2,75 evra.

Prema navedenom, evropska proizvodnja ove kutlure možda je na najvećim gubicima u epidemiji virusa korona.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Evropa Proizvodnja krompira Tržište krompira Cene Višak


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.