Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet prodaja
  • 16.04.2020. 10:30
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Prodaja poljoprivrednih proizvoda i preko portala koji je pokrenula PSSS Jagodina

Stručni savetnik za ratarstvo i povrtarstvo iz Jagodine Dragan Mijušković kaže da su mnogi proizvođači kontaktirali savetodavce kako bi objavili ponude svojih proizvoda.

Foto: Jelena Lukić
  • 393
  • 13
  • 0

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba u Jagodini pozvala je sve poljoprivrednike registrovanih gazdinstava da im se jave kako bi ih povezali sa potencijalnim kupcima u okolini. Za sada funkcioniše portal Agroponuda, kao i Elektronska pijaca Srbije, koju je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede. Stručni savetnik za ratarstvo i povrtarstvo iz Jagodine Dragan Mijušković kaže da su mnogi proizvođači kontaktirali savetodavce kako bi objavili ponude svojih proizvoda.

Kako prodati poljoprivredne proizvode putem interneta i zašto je komunikacija najvažnija?

"Kada je reč o Agroponudama, najviše se traže povrtarski proizvodi. Stočari trenutno imaju veliki problem, jer prodaja prasića i jagnjića nije idealna i cena je niža nego što bi trebala da bude. Zatim se prodaje kukuruz u zrnu, pšenica, mada već postoje otkupna mesta za to i njima nije problem da prodaju. Pojedini proizvođači su prezadovoljni prodajom preko interneta, a dešava se da nekoga niko ne kontaktira, naročito ako je reč o proizvodima kojih ima dovoljno na tržištu", kaže Mijušković i dodaje da deficitarna roba uvek ide bolje.

Aktuelna ponuda rasada paradajza, paprike i krastavaca

U Jagodini zelena pijaca još uvek radi, mada je mnogo manje i prodavaca, kao i kupaca. Zato su se neki odlučili da svoju robu ponude preko interneta. Među njima je Goran Savić iz Lozovika kod Jagodine koji se bavi proizvodnjom rasada, kao i povrtarstvom i ratarstvom. On već godina ima dobru saradnju sa Poljoprivrednom stanicom u Jagodini.

Sa kvalitetnim rasadom, Goran Savić ima i stalne kupce

"Trenutno je aktuelna prodaja rasada paradajza, paprike i krastavca. Zvali su me iz opštine i iz Poljoprivredne stručne službe i postavili oglas na Agroponudi. Ja ovo radim već godinama i ranije sam dobro prodavao, jer imam kvalitetan rasad i svoje stalne kupce. Otkad sam objavio prodaju preko Agroponude imam još neke nove kupce. Do sada smo rasad prodavali na pijaci i po narudžbini", rekao je Savić.

Naš sagovornik kaže da je potražnja za rasadom sve veća tako da on ne uspeva da proizvede onoliko koliko mu traže. Porudžbine prima telefonom, a rasad odvozi na kućnu adresu ljudima iz Jagodine, Ćuprije i okolnih mesta. 

Smanjena potražnja, dostava se ne naplaćuje

Saša Vulić (36) iz sela Vitance kod Despotovca trenutno prodaje mlad luk i zelenu salatu, a posle svo sezonsko povrće. Kao i Savić, prodaje rasad paradajza, krastavca, paprike ali i kupusa. Do sada je sve to prodavao na pijaci u Despotovcu.

"Imamo dosta naših mušterija zbog dobrog kvaliteta proizvoda. Oni su imali naše kontakte tako da su nastavili da nas zovu. Isporučujem robu dva puta nedeljno. Ali sada je to dosta smanjeno, narod manje pazari zbog ove situacije. Cene su ostale iste, prodajemo po sto dinara tri vezice luka ili tri glavice salate. Dostava se ne naplaćuje. Kada se sakupi više mušterija, odvezem robu", rekao je Vulić. 

Sada, u vreme povrtarskih radova, potražnja za rasadom raste

Za razliku od povrća, rasad se dobro prodaje.

"Imamo i nove mušterije za rasad, jer su videli objavu na internetu. Oglas je postavila Poljoprivredna služba iz Jagodine sa kojom dobro sarađujem. Kada god mi treba neka stručna pomoć i savet ja ih pozovem i oni mi izlaze u susret, radim analizu zemljišta u stanici. Sve pohvale i za ovu pijacu preko interneta."

Nema limita za količinu

Zbog većeg broja inficiranih korona virusom u Ćupriji, Štab za vanredne situacije u ovom gradu je, među prvim merama uveo zatvaranje zelene pijace. Tezgu na pijaci imali su Maja (32) i Danijel Jovanović (35) iz Supske kod Ćuprije. Ova sedmočlana porodica, koju čine njih dvoje, Danijelovi roditelji, baba i deda i sedmogodišnja ćerka, ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Vaskrs u doba korone: Povećana prodaja jaja, farbanje u lukovini i dostava na kućnu adresu

Prodaju luk, krompir, šargarepu, pasulj, sezonsko povrće, zimnicu, kiseo kupus, sir i jaja, a oko 80 odsto svih proizvoda sami proizvode. Maja kaže da su onlajn pijace u ovakvim situacijama velika olakšica i prodavcima i kupcima.

"Prodaja preko interneta donela nam je i nove mušterije. Radimo dostavu na kućnu adresu ili na mesto gde se dogovorimo da se nađemo. Nosimo uglavnom starijim osobama i ženama sa malom decom. Dostavljamo kada sakupimo porudžbine, uglavnom svakodnevno. Dostavu ne naplaćujemo i nema limita za kupovinu", naglasila je Maja.

Savetodavci na usluzi

Inače, stručni savetnici Poljoprivredne službe ovih dana nisu na terenu, kako ne bi dolazili u kontakt sa poljoprivrednim proizvođačima. Stručni savetnik Dragan Mijušković kaže da poljoprivrednici mogu da dođu ili pozovu telefonom ukoliko imaju neki problem

Pšenica i ječam sada najizloženiji napadu pegavosti, kako ih zaštititi?

"Sada uglavnom dolaze proizvođači koji imaju problema sa rasadom i zbog bolesti strnih žita. Radimo i popunjavanje zahteva za subvencije za stočarsku proizvodnju. Stalno smo u kontaktu sa našim većim poljoprivrednim proizvođačima kojima dajemo savete u vezi sa hibridima kukuruza i prihrane pšenice i strnih žita", napomenuo je Mijušković.


Foto prilog


Tagovi

Saša Vulić Goran Savić Dragan Mijušković Prodaja preko interneta Maja Jovanović Mladi luk Rasad paprike Rasad paradajza Rasad kupusa Dostava na kućnu adresu Agroponuda


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.