Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rano povrće
  • 11.02.2019. 07:30

Pristigli luk, spanać i salata iz Stojanovića plastenika

U plastenicima porodice Stojanović za tržište stiglo je rano povrće. Ova porodica na zemljištu pod najlonom ubere godišnje tri žetve i kaže da se od poljoprivrede može lijepo živjeti.

Foto: Marijana Simanić
  • 814
  • 299
  • 0

Najveći proizvođač ranog povrća i rasada u višegradskoj opštini je porodica Stojanović iz naselja Crnča.

Prije deset godina, otac i dvojica njegovih sinova sa porodicama kupili su zemljište pored rijeke Drine i odlučili da se naveliko bave poljoprivrednom proizvodnjom specijalizujući uzgajanje rasada i povrća u plastenicima.

"Bilo je teško početi, trebalo je prvo naučiti sve o plasteničkoj proizvodnji koja je u ovom kraju bila tek u začetku, čuti savjete stručnjaka, a onda nabaviti svu neophodnu opremu", počinje priču Nebojša Stojanović.

Malo pomalo pored Drine, koja je idealna za navodnjavanje zemljišta sitemom kap po kap u plastenicima, proširivao se posjed i pod najlonom se nalazila sve veća površina.

Pod plastenicima 3.400 metara kvadratnih

"Trenutno pod plastenicima, koji su uređeni na najsavremeniji način, nalazi se 3.400 metara kvadratnih što je sasvim dovoljno da se organizuje porodični biznis u kome svi članovi porodice mukotrpno rade, ali i zarađuju za svoju egzistenciju", dodaje Stojanović.

Salata je spremna za branje

Ovi vrijedni poljoprivrednici čija je deviza radi za sebe i svoju porodicu, a ne za nekog gazdu, proizvodnju obavljaju u 28 plastenika u kojima se primjenjuju sve agrotehničke mjere kako bi i rasad, ali i plodovi povrća bili što kvalitetniji.

"Moramo se pohvaliti da je za tržište pristigao mladi luk i zelena salata koju smo zasadili na vrijeme na 1.000 metara kvadratnih. Ovi proizvodi su već našli svoje tržište jer robu tokom cijele godine prodajemo na robnim pijacama na čitavoj regiji" , objašnjava Stojanović  šetajući se plastenikom u kome je temparatura podešena da povrće dobro raste i napreduje.

Pored luka i salate za berbu je spreman i spanać i to ona sorta koja daje najveće prinose pod najlonom.

Uskoro počinje sadnja rasada za povrće

"Čim se uberu ovi rani proizvodi pristupićemo sadnji rasada koji se sije i priprema već odavno. Planiramo da  zasadimo 50.000 sadnica ili struka paradajza, paprike i krastavaca, a s obzirom da pod plastenicima dospijevaju prije za prodaju nego na otvorenom očekujemo i solidne prihode" , tvrdi Stojanović.

Mnogi povrtlari u Višegradu i susjednim opštinama, koji sade povrće za svoje potrebe, kupovaće rasad kod Stojanovića. A oni će, pored ostalog, za potrebe tržišta isporučiti na tone paradajza, paprike i krastavaca, sve dozrelo u zatvorenom prostoru pod folijama.

Rasad paradajza je skoro spreman za sadnju 

Da bi dobro razvila ovu proizvodnju, porodica Stojanović je morala da podigne i povoljne kredite koje redovno otplaćuje.

Opština daje podsticaje za proizvodnju pod plastenicima

"Evo već deset godina nismo zaboravljeni ni od naše opštine koja nam redovno, u skladu sa pravilnikom za proizvodnju, dodjeljuje podsticaje što nam dobro dođe prilikom kupovine repromaterijala, zaštitnih sredstava ili nabavke novih plastenika", ističe ovaj poljoprivrednik.

Stojanović naglašava da se može lijepo živjeti od poljoprivrede samo ako čovjek hoće da radi.

"Ima li išta ljepše nego gledati ove redove sa povrćem, zdravim, zelenim i spremnim za trpezu, uživati u plodovima rada svakog člana porodice. To nam daje snagu da istrajemo, proširujemo proizvodnju i stičemo više kupaca koji su zadovoljni našom robom" , zaključuje Stojanović.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Rano povrće Plastenici Višegrad Nebojša Stojanović Navodnjavanje Kap po kap Porodični biznis Mladi luk Salata


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer