Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bordovska čorba
  • 15.04.2020. 18:00

Priprema bordovske čorbe za zaštitu povrća od plamenjače

Toplo vreme i povremene padavine pogoduju razvoju plamenjače na povrću, a kao dobra mera zaštite pokazala se bordovska čorba.

Foto: Julijana El Omari
  • 15.859
  • 155
  • 0

Toplo vreme i povremene padavine pogoduju razvoju plamenjače paradajza, krastavaca, luka, krompira i ostalog povrća, a za zaštitu se koristi bordovska čorba u koncentracijama od 0,5 do jedan odsto.

Bordovska čorba naziv je za tečnu mešavinu plavog kamena i kreča, a ujedno je i najstariji fungicid koji se koristi za suzbijanje peronospore vinove loze. Osim u vinogradarstvu svoju svrhu ima u voćarstvu, ali i povrtastvu.

Prednosti primene bordovske čorbe

Dobro prijanja na delove koji se tretiraju, a ima sposobnost da se sporije ispire sa tretiranih biljaka, pa se primenjuje u jesen i u proleće kada ima dosta padavina i kada su drugi fungicidi manje efikasni.

Iako danas na tržitu postoje i gotove mešavine bordovske čorbe možete je pripremiti sami kako se to radilo još pre stotinak godina. Ona se dobije mešanjem plavog kamena, kreča i vode u određenoj razmeri.

Pazite na količinu dodatog kreča

Za pripremu 100 litara 1%-tne bordovske čorbe potrebno je jedan kilogram plavog kamena i 1,2 kg gašenog, 0,40 kg negašenog ili 0,55 kg hidratizovanog kreča, piše savetodavne službe. Premalo kreča uzrokuje kiselost mešavine koja može izazvati palež listova, a višak smanjuje njegovu efikasnost, pa tu treba biti oprezan. 

U drvenu ili plastičnu posudu treba sipati 50 litara vode i izmeriti jedan kilogram plavog kamena koji se stavi u platnenu ili jutenu vreću dan pre nego što želimo da obavimo zaštitu. Ta vreća se obesi preko nekog štapa u bačvu s pripremljenom vodom. Do jutra se plavi kamen otopi, a u vreći ostaju nečistoće.

Zatim se druga bačva od 100 litara napuni sa 50 litara vode i u nju otopi izmerena količina kreča preko gustog sita da bi se dobilo krečno mleko. U njega se zatim stavlja otopljeni plavi kamen uz stalno mešanje.

Bordovska čorba trebalo bi da bude neutralne pH rekacije pa se to može proveriti crvenim lakmus papirom koji treba da postane plave boje.

Ne meša se s drugim pesticidima

Ona se koristi odmah nakon primene jer stajanjem gubi fungicidno delovanje. Međutim, čorba se može stablizovati dodavanjem 250 gr šećera na 100 litara čorbe ili jednu litru prokuvanog mleka. Tako stabilizovana, pri normalnim uslovima zadržava svoju aktivnost i više dana.

Najveći nedostatak ove mešavine je njena nemogućnost mešanja s drugim pesticidima, posebno ne s insekticidima.  

Oprezno s primenom 

Prilikom primene koristite masku kako biste izbegli udisanje kreča, navucite rukavice, dugu odeću i čizme. Takođe izbegavajte primenu po visokim temperaturama, jer može uzrokovati žućenje i opadanje lišća. Nemojte tretirati biljke po jakom vetru ni kada su temperature ispod 10°C.


Tagovi

Bordovska čorba Zaštita povrća od plamenjače Plamenjača Plavi kamen Kreč Kako Razmera


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.