Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot u hortikulturi
  • 19.10.2021. 18:00

Predstavljen Kompano - prvi robot na svetu za uklanjanje listova paradajza

Reč je o prvom robotu koji može samostalno da se kreće po stakleniku dok su u njemu radnici, a kada se njima završi radni dan on nastavlja dalje sa poslom.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 172
  • 54
  • 0

Dok globalna potražnja za hranom nastavlja da raste sve je manje kvalifikovanog osoblja za rad u staklenicima. Stoga, holandska kompanija "Priva" rešenje vidi u robotizaciji.

Na "GreenTech"-u u Amsterdamu predstavila je svoj robot Kompano koji se može sigurno i nezavisno kretati kroz staklenik, radeći zajedno sa ostalim zaposlenima. Kada njima završi radni dan, on ostaje u stakleniku i nastavlja da radi, što znači i noću. Dizajniran je za uklanjanje listova paradajza, a radi na baterije od pet kWh.

Težak je 425 kilograma, dugačak 191 cm, širok 88, a visok 180 cm. U njega su ugrađeni algoritmi koji garantuju efikasnost skidanja grana sa listovima od 85 odsto tokom rada u sedam dana na površini od jednog hektara, navodi proizvođač.

Iz ove kompanije napominju da se može prilagođavati željama i zahtevima korisnika. A može da se i kontroliše pametnim telefonom.

Prema ovoj kompaniji, to je prvi robot u svetu koji korisnicima pruža ekonomski isplativu alternativu za ručno uklanjanje lišća na paradajzu. Razvijen je u partnerstvu s kompanijom "MTA", vodećim holandskim proizvođačima u sektoru hortikulture kao i raznim stručnjacima.

Predstavljen je krajem prošlog meseca na GreenTech-u u Amsterdamu, a sada je spreman za prodaju i upotrebu na tržištu. Već je testiran u nekoliko staklenika, a proizvedeno je 50 primeraka koji su spremni za prodaju. Međutim, na veb stranici proizvođača nije navedena njegova cena.

Plan ove kompanije je da će asortiman širiti i na robote koji će skidati listove krastavaca, ali moći i da bere plodove povrća.

Pogledajte kako Kompano skida lišće u stakleniku:

 


Tagovi

Priva Kompano Robot Skidanje lišća Staklenik Uzgoj paradajza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.