Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj praziluka
  • 06.03.2019. 08:00

Praziluk: Princ povrća koji sporo raste i bogato nagrađuje

Praziluk najbolje uspeva u dobro obrađenom zemljištu koje je bogato hranivima zato je najbolje gredicu za ovo porće pripremiti već u jesen, odnosno obogatiti kompostom i organskim đubrivom, stajnjakom. 

Foto: Bigstockphoto/Snappy16
  • 1.670
  • 41
  • 0

Pre gotovo deset godina posejala sam praziluk u bašti, u jednom redu. Rastao je u tom redu idućih nekoliko godina i u leto davao divne cvetove koje smo najčešće brali radi ukrasa. Ne sećam se da smo ga ikada kuvali. I kasnije smo ga uglavnom zaobilazili. Možda zato jer nismo znali šta bi s njim, pored crvenog luka kojeg koristimo u velikim količinama i u svim godišnjim dobima. Ove sam zime počela kupovati praziluk, jer ga je u svojoj ponudi imao moj prodavac sa pijaca. I znate šta, sada gotovo nema supe ili mesa u kom ne koristim praziluk. Blagi ukus i atraktivnost ovog povrća osvojila je i mene i moju porodicu. 

Zato ću ove godine svakako posejati praziluk, a mart je pravo vreme za sejanje u klijalište dok ga u aprilu možete sejati direktno u vrt

Praziluk klija vrlo polako

Praziluk najbolje uspeva u dobro obrađenom zemljištu koje je bogato hranivima zato je najbolje gredicu za ovo povrće pripremiti već u jesen, odnosno obogatiti je kompostom i organskim đubrivom, stajnjakom. 

Stajnjak - najvažnije organsko đubrivo

Ako se odlučite uzgajati rasadu koju ćete kasnije, krajem aprila ili u maju presaditi na pripremljenu gredicu, crno seme praziluka posadite u kvalitetan supstrat. Praziluk klija vrlo polako pa se nemojte zabrinuti ako prođe i više od dve nedelje pre nego što nežne vlati provire iz zemlje. Nakon toga će im trebati još dva meseca da dostignu debljinu olovke da ih možete presaditi u baštu. 

Ne morate se bojati gušće posejati praziluk, jer je rasada i kasnije tanka i duga. Posadite ga i ostavite na prozorskoj dasci. Budite pažljivi prilikom zalivanja, jer pod težinom vode može poleći. 

Voda je za praziluk jako važna 

Kao što sam rekla, nakon što biljka dostigne oko 0,5 cm, spremna je za prebacivanje u baštu. Izvadite rasadu iz zemlje i otresite supstrat s korena te ih ostavite u posudu s vodom kako se biljke ne bi osušile za vreme dok ih sadite. Ako imate puno rasade, praziluk možete skratiti korenčiće ili odseći deo lišća kako ne bi gubio vodu. 

Ima dekorativan cvet (Foto: Pixabay/zimt2003

U gredici ili redu napravite veće i deblje rupe koje ste dobro zalili vodom te dodali supstrat. Zemlja mora biti dobro obrađena i rahla kako bi praziluk mogao dobro razvijati svoj donji deo stabljike koja pri vađenju mora biti sočna. Dajte mu dovoljno vlage sve vreme. Ako želite da praziluk ima što veći beli deo, pri okopavanju ga zagrnite zemljom. Ovako posađen praziluk možete koristiti tek pred kraj avgusta i septembra. Naravno, uvek ga možete ubrati ranije iako nije dostigao svoj maksimum, ali i kasnije, tokom jeseni. 

Sejati ga možete gotovo u bilo koje doba godine

U slučaju da ga sejete direktno u zemlju, ona mora biti dobro obrađena, rahla i sitna. Seme možete sejati u trakicama ako želite odmah dobiti razmak od barem 15 cm između biljaka, u drugom slučaju ćete ga morati rasaditi, ostavivši mu dovoljno prostora da se može razvijati. 

Praziluk možete sejati u bilo koje doba godine. Ako ga posejete u januaru, za berbu će biti u junu. Letnji praziluk posejan u februaru, braćete u avgustu. Ako ga posejete u martu/aprilu, braćete ga od septembra do novembra. Zimskom praziluku je setva u maju/julu, presađivanje u julu/augustu, a branje sledeće godine u aprilu. 

Uzgojite koprivu za sebe i svoju biljnu proizvodnju!

Mlade biljke, ali i kasnije, tokom glavnog vremena rasta, zalivajte ga supom od koprive, ali pri oblačnom vremenu. On voli hraniva, ali nemojte preterivati jer će izgubiti svoju bogatu aromu. Organski uzgojen praziluk ima snažan i blago slatkast ukus. 

Šargarepa mu je najbolja prijateljica 

Predkultura šargarepa može biti salata ili drugo rano povrće, ipak svakako izbegavajte mesto gde je rastao crveni luk. 

Štetočina koja bi ga mogla napasti je prazilukov moljac pa preventivno zemlju oko praziluka posipajte kamenim brašnom, a svake dve do tri nedelje biljku prskajte čajem od preslice. Ako ste primetili da je biljka napadnuta, nisko je odsecite, a ona će ponovo niknuti. 

Dobri i loši susedi među biljkama

Štetočine će biti odbijene i ako praziluk sadite uz šargarepu, celer, paradajz, salatu, kupusnjače i jagode. 

Praziluk možete koristiti u supama, kuvanjima, mesnim jelima (Foto: Pixabay/RitaE)

Svakako ostavite koju biljku da ode u cvet jer su mu cvetovi, predivne pahuljaste lopte divni i vrlo dekorativni. Nakon što se osuše, odrežite ih s dužom stabljikom. Biće divan ukras kuće, a u proleće iz njih jednostavno istresite semenke. 

Treba napomenuti da praziluk sadrži eterična ulja koja su bogata sumporom te ima blagi laksativni učinak. Sadrži vitamine B1, B2, E i C te karotin (provitamin A). Može se jesti svež u salati, samo obaren ili ga koristiti kao što biste koristili crveni luk pri kuvanju. Pri konzumiranju ne odbacujte zeleni deo, on je čak bogatiji vitaminima od belog dela. 


Povezana biljna vrsta

Praziluk

Praziluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Praziluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm. Seme praziluka polagano niče, po... Više [+]

Tagovi

Praziluk Uzgoj praziluka Predkultura Setva Presađivanje Hraniva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer