Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje povrća
  • 14.08.2018. 08:00

Pravovremena berba i pravilno čuvanje za duži vijek povrća

Stručnjaci napominju da se isključivo može čuvati zdravo, neoštećeno i zrelo povrće, dodajući da dužina čuvanja zavisi od vrste, sorte, načina proizvodnje i uvjeta čuvanja, a prije svega temperature, vlažnosti zraka i prisustva kisika.

Foto: Flickr/John Nakamura Remy
  • 854
  • 46
  • 0

Uspjeh u uzgoju povrća zavisi od pravovremene berbe, naglašava diplomirani inženjer poljoprivrede Radojka Nikolić iz PSSS. Ona napominje da se povrće bere kada je najpogodnije zrelosti, u zavisnosti od načina korištenja. Berba u više navrata omogućuje duže korištenje povrća i osigurava kvalitet i veći prinos. Povrće nakon berbe treba brzo rashladiti i oprati hladnom vodom. Sortiranjem se odbacuju neupotrebljive biljke. Zatim se povrće čisti, koristi u domaćinstvu ili plasira na tršište.

Životni procesi povrća traju i nakon berbe

Nikolić podsjeća na to da se može čuvati isključivo zdravo, neoštećeno i zrelo povrće, dodajući da dužina čuvanja zavisi od vrste (npr. crni luk se bolje čuva od paradajza), sorte, načina proizvodnje i uvjeta čuvanja, a prije svega temperature, vlažnosti zraka i prisustva kisika. U povrću se nakon berbe nastavljaju životni procesi, ali slabijim intenzitetom. Ono diše i pri tome oslobađa toplinu i ugljični dioksid. Iz njega isparava voda, a to dovodi do gubitka u težini i smanjenja kvaliteta. Pojedino povrće ima sposobnost dorastanja (karfiol), odnosno dozrijevanja (paradajz, dinja). Svi ti procesi su jači ukoliko je temperatura viša ili ako povrće nije dovoljno zrelo.

Najduže se čuva mrkva, najkraće paradajz

Povrće se najduže čuva na temperaturi 0°C-4°C i pri vlažnosti zraka od 85%-90%. Mrkva se čuva najduže oko šest mjeseci, zatim kupus i crni luk pet mjeseci, celer 3-5 mjeseci, karfiol 30-40 dana, paprika 40 dana, krastavac 4-5 sedmica, poluzreo paradajz 3-4 sedmica, lubenica 1-3 sedmice, zreo paradajz 10 dana.

Gdje čuvati povrće?

Povrće se može čuvati u ostavi, podrumu, trapu ili specijalnom spremištu. Crni i bijeli luk se najbolje čuvaju upleteni u vijenac. Gajbe se slažu tako da između njih može strujati zrak. Pravilnom berbom, sortiranjem i hlađenjem omogućava se kraće ili duže čuvanje povrća. Kada se ono iznosi na tržište, uz zahtjevani kvalitet, mora biti i u odgovarajućoj ambalaži. Ona osigurava bolji transport, manja oštećenja i ono što je najvažnije, privlači kupca. Čista i odgovarajuća ambalaža za određenu vrstu i sortu povrća omogućava njegov bolji plasman.


Tagovi

Povrće Povrtarstvo Berba Čuvanje Radojka Nikolić Skladištenje Transport Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁