Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni luk
  • 24.12.2020. 16:00

Pravilnim čuvanjem sprečite prorastanje kod crnog luka

U kućnim uslovima, crni luk najbolje je čuvati u vencima. Prvo se prosuši na vetrovitom mestu pa se nakon toga čuva. Manje količine mogu biti i u rasutom stanju, bez kontrole uslova.

Foto: Depositphotos/kovbasniuk
  • 495
  • 16
  • 0

Crni luk je povrće koje se koristi u ishrani tokom čitave godine, odnosno, kao lukovica, mlada biljka i listovi. Njegova berba započinje kada više od polovine biljaka polegne, zato što ako se lukovice dugo zadrže u zemlji, može doći do retrovegetacije. Ova pojava zatim dovodi do gubitka suve materije pa se onda ne može duže vreme čuvati.

Branje je ručno ili mašinskim putem. Prema rečima Milice Veletić, iz PSSRS, ako se poljoprivrednici odluče za mašinsku berbu, lukovice se vade, ostavljaju na parceli u trakama kako bi se prosušile desetak dana pa se transportuju u skladište. Sve navedene aktivnosti izvoditi po suvom vremenu. Prilikom čišćenja, odseći osušene listove dok se vrat lukovice dužine u proseku dva centimetara, obavezno ostavlja.

Ako su u toku branja temperature visoke, "vrat" će biti zatvoren i uzak dok su ovojni listovi suvi. Ove odlike imaju velikog uticaja na dužinu i uspeh čuvanja. Pored toga, od velikog je značaja i to koja je sorta u pitanju.

Trulež se javlja na početku sušenja, pri povoljnoj temperaturi

Najbolje se uskladište sorte sa velikim brojem zatvorenih, sočnih, ali i suvih listova i sa udelom suve materije preko 14 odsto. Ako je ovaj procenat manji od 10 odsto, period mirovanja je kraći. 

Jedan od važnijih uslova dobrog čuvanja luka je i relativna vlažnost vazduha, zato što utiče na pojavu raznih oboljenja koja se mogu ublažiti nižom vlagom. Ova povrtarska vrsta za duže čuvanje traži nižu vlažnost, 65 -70 odsto. Kada su uslovi optimalni (temperatura i vlaga), može se čuvati i do osam meseci, zavisi koja je sorta u pitanju.

Kako na pravi način čuvati luk u domaćinstvu?

Nakon što se dopremi u skladište, trebalo bi temperaturu unutra zagrejati do 20°C i to se mora uraditi brzo i kontinirano kako ne bi došlo do konedenzacije i u cilju sprečavanja truleži vrata korena. Vazduh koji se "ubacuje" u skladišni prostor ne sme biti topliji od 30°C.

Razvoj truleži vrata korena (Botrytis sp.) obično se javlja na početku sušenja, kada gljivica u povoljnim toplotnim uslovima (22-25°C ), uz odgovarajuću vlažnost brzo se počinje širiti iz lisne mase u lukovice. One moraju biti ravnomerno osušene, što znači da ventilacija treba biti konstantno obezbeđena.

Prorastanje izaziva najveće gubitke

Kada su se spoljni listovi i vrat osušili, produžava se sušenje vazduhom iste temperature i vlažnosti u naredne dve nedelje, ali samo dva do tri sata dnevno.

U sledeće tri sedmice nastavlja se ventilacija i hlađenje luka spoljnim vazduhom, minimalne temperature 3°C ispod temperature povrća. Posle tog perioda, gomila luka treba da bude na 10°C, za četiri nedelje 5°C, a u naredne tri do četiri sedmice 3°C.

Idealni uslovi za čuvanje crnog luka u skladištu su 0°C, a relativna vlažnost za kratkoročno čuvanje trebalo bi da bude 65 - 80 odsto, za duže od 65 do 70 odsto.

Skladištenje luka: Tehnologija kondenzacijskog sušenja štedi energiju

Tokom ovog perioda, na povrću se od oboljenja mogu javiti trulež vrata (Botrytis cinerea), ali i propadanje lukovica izazvano Aspergillus sp., Penicillium sp., Rhizopus sp. Kako bi se bolesti sprečile, najbolje je primenjivati preventivne mere. 

Konkretno, pravilno odrađen proces proizvodnje ovog povrća, u značajnoj meri smanjiće napad patogena. Takođe, razvrstavanje lukovica približne zrelosti i kvaliteta, uz uklanjanje onih obolelih i pridržavanje odgovarajuće higijene, smanjiće javljanje oboljenja i prorastanja koje uzrokuje velike ekonomske gubitke.

U kućnim uslovima, crni luk najbolje je čuvati u vencima. Prvo se prosuši na vetrovitom mestu pa se nakon toga čuva. Manje količine mogu biti i u rasutom stanju ili mrežastim vrećama, bez kontrolisanja uslova.


Tagovi

Čuvanje luka Skladištenje luka Sušenje luka Milica Veletić Udeo suve materije Vlažnost vazduha Trulež luka Prorastanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.