Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narodna medicina
  • 31.12.2022. 07:30

Povrćem protiv kašlja i bronhitisa - kako ga koristiti?

Rotkva i crni luk rastvaraju sluz, pomažu kod iskašljavanja, uklanjaju nadražujući kašalj.

Foto: Depositphotos/Depositphotos/inxti74
  • 1.177
  • 104
  • 0

Povrće nije samo hrana, ono je i lek. Najbolje je koristiti proizvedeno na organski način. Osim obilja minerala i vitamina, sadrži i mnogobrojne korisne materije koje oporavljaju i jačaju naš organizam. Od davnina su u narodnoj medicini cenjeni baštenski plodovi.

Crna rotkva protiv kašlja

Ovo povrće nazivaju čistačem organizma. Odlikuje se malim sadržajem kalorija, u 100 gr ima 16 kcal, ali sadrži mnogo vitamina, minerala, biljnih vlakana, antioksidante koji smanjuju rizik od pojave raka prostate, dojke, debelog creva i jajnika. U narodnoj medicini je cenjen lek protiv bolesti disajnih puteva, pomaže kod kašlja i bronhitisa.

Najefikasnija je kada se koristi sa medom. Sok koji se dobije razmekšava sluz i olakšava iskašljavanje. Uzme se jedna rotkva i oštrim nožem odsecite vrh koji će biti poklopac. Unutrašnjost izdubite, ali ostavite deblji sloj kao zid. Dno zarežite i napravite malu rupicu veličine dva do tri milimetra.

Ne preterujte sa konzumacijom ovog povrća (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Rotkvu stavite na čašu. U udubljenje uspite med, ali ne do vrha. Ostavite prostor za sok koji će nastati. Poklopite sa odrezanim delom. Ostavi se dva dana ili kada vidimo da je sav med izašao kroz dno u čašu. Konzumira se svaki dan. Ujutro na prazan stomak, u podne i na veče po jednu malu kašičicu.

Korisnije je napraviti sok pomoću sokovnika u koji dodajemo med u odnosu 1:1. Dobro promešamo i već posle tri sata se može koristiti.

Pravi se sirup protiv kašlja. Kada vodi u kojoj smo kuvali rotkvu dodamo med u količini 1:0,5 i ponovo prokuvamo dobijamo odličan sirup koji pomaže kod astme i odstranjuje sluz iz grla, dušnika i pluća. Uzima se po jedna supena kašika na svaki sat vremena. Ne treba preterivati sa konzumacijom ovog povrća, jer deluje nadražujuće na bubrege. Za decu se na isti način može koristiti repa, jer je blaža.

Crveni luk - spas kod jakog kašlja

O crvenom luku i njegovoj lekovitosti izlišno je govoriti. Ovo povrće je spas za suvi i mokri dugotrajni, jaki kašalj. Već posle prvih gutljaja čaja bolesnik oseća olakšanje.

U posudu se stave dve do tri male glavice ili jedna veća. Luk se može oguliti, ali ima i recepata koji ne preporučuju uklanjanje crvenih listova omotača.

Luk se može oguliti, ali ima i recepata koji to ne preporučuju (Depositphotos/kovbasniuk)

Glavica se iseče na četvrtine i prele vodom da bude potpuno potopljena. Kuva se dok ne proključa, a zatim isključite električni šporet. Posudu sa lukom ostaviti na ploči dok se ne prohladi. Pije se mlak čaj.

Zbog svog neugodnog mirisa i ukusa nije popularan, ali je izuzetno efikasan. Neugodan miris se može ublažiti dodavanjem malo soka od limuna.


Povezana biljna vrsta

Rotkva

Rotkva

Engleski naziv: Black radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. niger (Mill.) S. Kerner

Rotkva je dvogodišnja je biljka. U prvoj godini razvije hipokotilsku krtolu, u donjem delu je koren, a na vrhu vrlo skraćena stabljika s rozetom izduženog, dlakavog lišća. Krtola... Više [+]

Tagovi

Crni luk Rotkva Kašalj Bronhitis Med Prirodan lek


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.