Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad povrća
  • 03.03.2023. 13:00
  • Nišavski okrug, Niš

Potrebni su zdravstveni pregledi rasada paprike i paradajza

Preporuka proizvođačima rasada povrća u ovom momentu je da redovno obavljaju preglede mladih biljaka na prisustvo štetnih organizama, jer topli i vlažni uslovi u zaštićenim prostorima pogoduju njihovom razvoju.

Foto: PIS Vojvodina
  • 850
  • 62
  • 0

Na području delovanja RC Niš u toku je proizvodnja rasada paprike i paradajza, prenosi PIS Vojvodina. Ove dve dominantne biljne vrste u plasteničkoj proizvodnji na našem području se nalaze u različitim fazama razvoja: od setve, nicanja, razvoja listova pa do pikiranja rasada.

Preporuka proizvođačima rasada povrća u ovom momentu je da redovno obavljaju zdravstvene preglede mladih biljaka na prisustvo štetnih organizama, jer topli i vlažni uslovi u zaštićenim prostorima kao i gusti sklop biljaka pogoduju njihovom razvoju.

Za rasad važno dobro seme, pravilno kaljenje i temperatura

U uslovima kada dnevne temperature vazduha dostižu više od 10 stepeni Celzijusa, temperatura vazduha u plastenicima raste na preko 20 stepeni, što uz povećanu vlažnost vazduha pogoduje pojavi i razvoju neželjenih organizama.

Preventivna zaštita mladih biljaka

U cilju preventivne zaštite mladih biljaka od prouzrokovača poleganja rasada (Phytium spp.) preporuka je upotreba sterilnih kontejnera i supstrata, deklarisanog i zaštićenog semena, redovno provetravanje objekta kako ne bi došlo do kondenzacije na krovnoj konstrukciji i uslova za pojavu bolesti, neposredno posle setve i pre pikiranja, zalivanje rasada fungicidima na bazi aktivne materije propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum u količini tri do šest ml + dve litre vode po metru kvadratnom.

Ukoliko se vizuelnim pregledom uoči prisustvo biljaka sa simptomima poleganja rasada preporučuje se njihovo uklanjanje i uništavanje van plastenika.

Dominantno je prisustvo tripsa i lisnih vaši

Prema iskustvima iz ranijih godina na našem regionu u proizvodnji paradajza i paprike u zaštićenom prostoru dominantno je prisustvo tripsa (Thisanoptera) i lisnih vaši (Aphididae).

Sačuvajte kvalitet rasada - zaštitite ga od lisnih vaši i tripsa

Lisne vaši su vektori virusa mozaika krastavca (Cucumber mozaic virus - CMV), dok su tripsi vektori virusa bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus – TSWV). Vaši se razvijaju na naličju listova, dok se tripsi nalaze na svim nadzemnim delovima biljaka.

U cilju utvrđivanja prisustva navedenih štetočina u plastenicima, koji su prenosioci virusa, može se vršiti vizuelni pregled mladih biljaka (pregled lista), protresanje biljaka na belu podlogu ili postavljanje žutih i plavih lepljivih ploča direktno iznad biljaka.

Pored insekticida, upotreba i mreža

U cilju sprečavanja ulaska štetočina u zaštićeni prostor, poželjno je na ulaznim otvorima koristiti insekatske mreže. Ukoliko se utvrdi prisustvo neke od navedenih štetočina, preporučuje se upotreba registrovanih insekticida.

Paprika iz rasada

Takođe, ako se vizuelnim pregledom uoči prisustvo biljaka sa simptomima virusa preporučuje se njihovo uklanjanje i uništavanje van plastenika.

Pre rasađivanja na stalno mesto, rasad postepeno treba privikavati na nove uslove - kaljenje rasada. Ova mera se sastoji u sve jačem provetravanju i snižavanju temperature, uz tretiranje rasada 0,5 odsto rastvorom kalijum sulfata. Sa kaljenjem treba početi dve nedelje pre rasađivanja.

Kada krenuti sa kaljenjem rasada i navikavanjem na uslove otvorenog polja?

Podsetimo, kaljenje ne treba obavljati kada je suviše hladno vreme. Minimalna dnevna temperatura pri kaljenju rasada treba da je 12 Celzijusovih stepeni, a noćna ne treba da pada ispod pet. Zato je potrebno sačekati da se temperatura vazduha malo poveća.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Rasad paprike Rasad paradajza Poleganje rasada Tripsi Lisne vaši Mozaik krastavca Bronzavost paradajza Kaljenje rasada


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva