Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 28.09.2022. 16:00
  • Šumadijski okrug, Belosavci, Topola

"Potomak" dostojan naslednik meleza, uprkos suši opravdao očekivanja

Iza topolskih povrtara je teška sušna godina, ali uz puno truda i rada ulaganja su se isplatila.

Foto: Marija Lazarević
  • 999
  • 157
  • 0

Miloš Milovanović iz topolskog sela Belosavci bavi se povrtarstvom dugi niz godina, a na površini od tri hektara zasejane su razne povrtarske biljke karakteristične i zastupljene na ovim prostorima. Prvo je na plodnim parcelama uzgajan luk i krompir, a sada je na rod stigao kupus, karfiol i plavi patlidžan. Iako je iza povrtara izazovna vegetaciona sezona Milovanović kaže da je kupus zadovoljavajućeg kvaliteta. 

"Godina je bila izuzetno teška, dug sušni period, trebalo je puno navodnjavanja. Ja nisam imao dovoljno vode, iako imam potok u blizini parcele sa kog vučem vodu ali nije je bilo previše pa sam samo održavao da preživi i sačeka kišu. Krenule su padavine u poslednjim trenucima tako da je kupus dobro izneo", rekao je belosavački povrtar. 

Kupus je postao zahtevna biljka

On naglašava da je ovo povrće zahtevno i da je specifično jer se uzgaja u najkritičnijim mesecima s toga su ulaganja veća

"Kupus trazi zemlju kvalitetnu i u zadnje vreme postao je zahtevna biljka. Da bi dobili glavicu tešku dva do tri kilograma, moramo odraditi sve, od pripreme zemljišta pa na dalje. Konkretno na ovoj parceli izvučeno je stajsko đubrivo u velikim količinama da bi zemljište bilo bogato i da bi kupus izneo rod. Rađena je redovno zastita uz poštovanje karence jer se mušteriije moraju ispoštovati maksimalno", ističe Milovanović i dodaje da tim zaštitara radi na pravilnoj zaštiti njegovih biljaka.

Kupus u zadnje vreme postao je zahtevna biljka

U povrtnjaku ovog domaćina uzgaja se isključivo sorta kupusa "potomak". Naš sagovornik ističe brojne benefite naslednika srpskog meleza i naglašava da je ovaj dostojan naslednik naše daleko poznate i najzastupljenije sorte kupusa. 

"Potomak je jedan od mekših kupusa, brzo se ukiseli, potrebno mu je svega dedetak dana kada je toplije vreme. Glavice su jako lepe pravilnih i mekanih listova pa je kod naših domaćica omiljen za pripremu sarme. Lepo i pravilno zavija glavicu, naravno opet da naglasim uz primenu pravilne zaštite kako bi sprečili pojavu raznih vrsta insekata koje ga mogu oštetiti."

Velike zarade nema

Ove jeseni kupus se prodaje po ceni od oko 50 dinara za kilogram, što je prema rečima našeg sagovornika realna cena. Međutim, velike zarade nema. 

"Ja ga prodajem po ceni od 50 dinara, to je realna cena, ali ako uzmemo u obzir da se kupus sadi po najvećoj vrućini, a seče po najvećoj hladnoći velike zarade nema, ima se taman da se preživi i ostane nam da obnovimo proizvodnju za sledeću godinu", naglašava ovaj domaćin. 

Mekih listova, pogodan za sarmu

Pored kupusa Milovanović uzgaja i karfiol, plavi patlidžan, luk, krompir. Cena plavog patlidžana je 70 dinara, krompir i luk ove jeseni imaju istu cenu od 80 dinara dok se karfiol prodaje u rasponu cena od 100 pa sve do 150 dinara. 

Jedna godina poklapa drugu

Kada se sve stavi na papir prema rečima ovog proizvođača iz Belosavaca veoma se teško opstaje u povrtarskoj proizvodnji ali uz predan rad, puno ljubavi i ulaganja berićet ne izostaje

"Teško se opstaje, ali jedna godina drugu poklapa jer nisu sve godine iste. Ove godine suša je odradila svoje, nismo imali više od dva vagona po hektaru krompira, a mnogo je veliki ulog i nezahvalna je proizvodnja gde nema dovoljno vode. Povrće traži mnogo truda i ulaganja da bi se odnegovalo i mnogo njih odustaje. Ja ću ostati tu gde sam, ali da sam na početku ne bih se ovim bavio", poručuje Milovanović. 


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Potomak Kupus Melez Miloš Milovanović Povrtarska godina Cena kupusa


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.