Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine krompira
  • 04.05.2022. 10:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Pojavila se krompirova zlatica - ne tretirati je insekticidima?

Za sada se tretman insekticidom ne preporučuje, treba sačekati početak piljenja.

Foto: Martina Popić
  • 772
  • 51
  • 0

Na terenu Sremska Mitrovica, usevi krompira se nalaze u zavisnosti od vremena setve u fenofazama četvrti list na glavnoj stabljici razvijen do šesti list na glavnoj stabljici razvijen, obaveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom useva uočen je imago krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) koji je nakon perioda dopunske ishrane i parenja počeo da polaže jaja. Jaja polaže na naličje listova krompira ali i na druge gajene i biljke spontane flore iz familije Solanaceae.

Čime je suzbiti?

Za sada se tretman insekticidom ne preporučuje, treba sačekati početak piljenja o čemu će Prognozno-izveštajna služba naknadno obavestiti.

Oterajte krompirovu zlaticu malčom od gorušice, pelinom i belim lukom

Inače, postoje i organski načini suzbijanja ove štetočine koja je razvila otpornost na više od 50 insekticida. Najjednostavnije je sakupljanje i njihovo uništavanje gnječenjem ili spaljivanjem. Sa vizuelnim pregledom zasada treba početi kada je temperatura vazduha iznad 15°C jer tada postaje aktivan i izlazi iz zemlje.

Nakon perioda dopunske ishrane i parenja počela je da polaže jaja

Neke biljke ih teraju svojim mirisom, poput bele deteline, gorušice, mahuna, ali i kupusnjača. Postoje i brojni prirodni preparati koji štite povrće od napada krompirove zlatice. Beli luk, ljuta paprika, pepeo, gorušica mogu biti veoma korisni u zaštiti gajenih biljaka. Pri tom, trebalo bi iskoristiti i osobinu zlatice da ne voli zemljište bogato azotom. Zbog toga je mahunarke i deteline posađene u blizini krompira odbijaju.

Beli luk je od velike pomoći kada je u pitanju zaštita useva od zlatice. Najbolji efekat ima kada je gajena biljka manja.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Krompirova zlatica Insekticidi Organsko suzbijanje Imago


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]