Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena povrća
  • 18.04.2018. 12:30

Plastenička proizvodnja kasni, moguća poskupljenja povrća

Rasad je posijan ranije, ali niske temperature tokom marta i nedostatk sunca, negativno su se odrazili na biljke i onemogućili pripremu zemljišta u plastenicima. Zbog toga je sadnja kasnila desetak dana.

Foto: RTRS/Screenshoot
  • 1.213
  • 110
  • 0

Povrće iz plastenika, tvrde agroekonomisti, moglo bi poskupiti i to zbog nepovoljnih vremenskih uslova, odnosno kašnjenja rane proizvodnje povrća u plastenicima koji se ne griju. Nedostatak sunca produžio je vegetaciju pa će berba povrća kasniti 10 do 15 dana

Rasad je posijan ranije, ali niske temperature tokom marta i nedostatk sunca, negativno su se odrazili na biljke i onemogućili pripremu zemljišta u plastenicima. Zbog toga je sadnja kasnila desetak dana, a posljedično tome, kasnit će i rod koji inače donosi najveću zaradu, navodi RTRS.

Nekada su brali prije prvog maja

"Prije sam brao prije prvog maja, a ove godine, možda šestog maja, sve ovisi od vremena", kaže Spomenko Knežević iz Batkovića, a njegova sumještanka Danica Tukić komentira: "Uvijek smo uzeli paru za rani kupus i krastavce. To je bilo pravo da se može uzeti neka para, a što će sada biti, ne znam."

Povrćarka Vesna Lazić kaže kako se inače početkom maja već na prodaju iznesu i prve tikvice, ali sada će možda biti do polovine maja. 

U "Savi" će biti zadovoljni s pola kg ploda na somborki ljutoj

Kod pojedinih povrtlara se rasad osušio pa su ga presijavali, a kod drugih prerastao, jer je cijeli mart bio kišovit i hladan. U Prehrambenoj industriji "Sava" uspjeli su sačuvati 200.000 sadnica kontejnerskog rasada tri sorte paprike koje će biti zasađene na vrijeme na otvorenom.

Plastenička proizvodnja će, međutim, kasniti. Zagrijavanjem plastenika obezbijedili su potrebnu temperaturu, ali nisu mogli da nadoknade nedostatak sunčevih zraka biljkama. Rasad somborke ljute razvio se neujednačeno, pa će biti teško sačuvati prinos, a bilo je planirano da se ubere i preradi 30 dana prije paprike sa otvorenog.

"Planirao sam po jednoj biljci kilogram paprike, ali ako bude 500 grama, bit ću zadovoljan", kaže Milorad Gajić, rukovodiolac biljne proizvodnje u Prehrambenoj industriji "Sava".

Zbog svega ovoga, kašnjenje u vegetaciji odrazit će se na tržištu. Oni koji su zagrijavali plastenike imali su povećane troškove, ali već ubiru rod koji im zbog male ponude na tržištu donosi zaradu.


Tagovi

Cijena povrća Poskupljenje Milorad Gajić Plastenička proizvodnja Somobrka ljuta Rasad


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.