Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 15.03.2022. 07:30

Pepeo uništava prouzrokovače truleži glavice luka - koje su još dobrobiti?

Pepeo može pomoći u zaštiti luka od brojnih štetočina, ali ga možemo iskoristiti za prihranjivanje jer je bogat raznim mineralima.

Foto: Verica Matić
  • 4.339
  • 393
  • 0

Pepeo je za luk odličan dodatak zahvaljujući svom sastavu. Sadrži mnogo minerala i drugih korisnih materija. Možemo ga koristiti za dezinfekciju zemljišta, kao đubrivo, insekticid i fungicid. On poboljšava strukturu i karakteristike zemljišta, pomaže kod razgradnje organskih materija. Velika je prednost što ne sadrži hlor na koji su lukovi osetljivi. Uništava prouzrokovače truleži glavice.

Kod primene uvek treba imati na umu da pepeo povećava pH reakciju i ne treba ga koristiti na blago kiselim, neutralnim i alkalnim zemljištima. Prečesta upotreba povećava pH i možete napraviti više štete nego koristi.

Ne sadrži azot i zbog toga se taj element mora dodavati. Uravnotežena upotreba pepela i dobar balans sa azotom može dati kvalitetne glavice luka koje se odlikuju dugotrajnošću. Fosfor i kalijum su u obliku kojeg biljke lako apsorbuju.

Pošto se radi o prirodnoj materiji, ne predstavlja opasnost po ljude i okruženje. Naravno, sa primenom ne treba preterivati.

Još jedna prednost korišćenja pepela je što luk postaje otporniji na promene vremenskih prilika i manje je podložan pojavi žućenja.

Uz pepeo će luk biti otporniji (Foto: Depositphotos/york010)

Možemo ga koristiti na različite načine, ali ne više od dva do tri puta tokom vegetacije. Termina primene ima više. Dodavanje se obavlja kod predsetvene pripreme zemljišta ili posipanjem neposredno pre sadnje. Zatim se može raditi rastvor kojim ga zalivamo posle nicanja ili obavljamo tretiranje u cilju zaštite od štetočina i bolesti.

Najjednostavnija primena je posipanje po površini zemljišta. To se uvek radi pre obilnog zalivanja ili kiše. Na 1m² dovoljno je jedna šolja pepela.

Rastvor za lukovice

U 1l vode rastvori se jedna supena kašika pepela. U ovom rastvoru se lukovice drže potopljene sledećih pet do šest sati pre sadnje.

Rastvor za zalivanje

Za pripremu ovog rastvora je potrebno 250g pepela koji se rastvori u 10l vode. Sve se dobro promeša i ostavi na sobnoj temperaturi sledeća tri dana. Posle toga se može koristiti za zalivanje.

Đubrivo od pepela i kvasca

Jedna supena kašika pepela, pet kašika šećera i jedna kašika suvog kvasca se preliju sa 3l vode. Sve se dobro izmeša i ostavi najmanje tri dana da se kvasac aktivira i razloži šećer. Koristiti za zalivanje gredice.

Primenjuje se posle zalivanja i uveče, pre kiše. Ne zalivajte biljke već zemljište okolo glavica, nikada direktno na njih. 

Kada se dodaje u formi đubriva može se koristiti do tri puta u toku vegetacije. Prvi put početkom proleća i ako je zemljište siromašno hranivima, drugi put posle 14 dana. Veoma je značajno da prihranu obavimo tokom leta kada se lukovice aktivno formiraju, jer će biljka usvojiti hraniva kada su joj najpotrebnija.

Insekticid od pepela

Ovaj insekticid se koristi protiv lukove muve, tripsa i drugih štetnih insekata. U 10l vode rastvori se 300 gr pepela i ostavi 48h, najmanje 24h. Nakon toga se procedi i doda do 50 gr sapuna za veš. Kod tretiranja lisnih vaši količina pepela se može smanjiti na 100 gr.

Tretiranje se obavlja rano ujutro ili kasno uveče po suvom vremenu bez vetra.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korenov sistem s vrlo malo korenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica... Više [+]

Tagovi

Pepeo Luk Setva luka Lukova muva Štetočine luka Zaštita luka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.