Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 26.09.2016. 08:00

Paprika iz Srbije tražena na nemačkom tržištu

Celokupni rod paprike Lehel Šuranji iz Sente izvozi u Nemačku. On na đubrivu nikad ne štedi, a prosečan prinos po hektaru prevazići će 60 tona. Najveći problem nedovoljna količina za nemačko tržište.

Foto: bigstockphoto.com, tchara
  • 2.018
  • 80
  • 0

Lehel Šuranji, iz Sente spada u red uspešnih poljoprivrednika koji uvek imaju nove ideje vezane za proizvodnju i viziju da ulaganje u poljoprivredu donosi zaradu. Osim toga što na 20 hektara gaji kornišone, on uzgaja i industrijsku papriku kao i čuvenu sortu paprike slonovo uvo, koja već godinama ima dobru otkupnu cenu. Celokupni rod paprike izvozi u Nemačku. Lehel na đubrivu nikad ne štedi, a prosečan prinos po hektaru prevazići će 60 tona.

Proizvodnja zahteva mnogo ulaganja

Ove godine Šuranji nije imao mnogo problema sa bolestima koje napadaju papriku. Ovaj uzoran poljoprivrednik uvek projektuje rod i tome prolagođava agrotehniku. Kako tvrdi, troškovi su veliki, ima dosta ulaganja, ali tek na kraju sezone će se videti kolika je ostvarena zarada.

Nedovoljne količine za izvoz u Nemačku

Najveći problem s kojim se susreću proizvođači paprike u ovom kraju je to što nemaju dovoljne količine za izvoz. Lehel Šuranji se nada da će se udružiti sa još nekoliko poljoprivrednika, ali zasada ne može sa sigurnošću da tvrdi da će uspeti da realizuju svoj plan. Robu Nemcima ne mogu da prodaju ukoliko nemaju količinu. Rešenje tog problema je udruživanje i formiranje zadruge jer sam nema dovoljne količine za nemačko tržište.

Promenljiva situacija sa subvencijama

Lehel kaže da na subvencije nekada može da računa, a nekada ga potpuno zaobiđu. Kada je podizao hladnjaču nije dobio nikakvu pomoć, pa se ovaj vredni poljoprivrednik ipak najviše uzda u sopstveni rad. O izazovima proizvodnje kornišona i paprike, ceni, plasmanu na domaće, ali i Nemačko tržište Šuranji govori opširnije u video prilogu:

Foto: bigstockphoto.com, tchara


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Povrtarstvo Povrće Krastavci Kornišoni Lehel Šuranji Senta Zaštita Tržište Cene Izvoz


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer