Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativna rješenja
  • 19.05.2022. 13:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Istočno Sarajevo

Pametna bašta iz domaće proizvodnje prilagođena bh. gazdinstvima

Osnovni cilj projekta je da se poboljša povrtlarska proizvodnja i pojednostavi posao. Realiziran je na temu kreiranja prototipa pametne bašte, sistema za onlajn monitoring i upravljanje plasteničkom proizvodnjom

Foto: PK SRP
  • 337
  • 71
  • 0

Pametna bašta, sistem za monitoring i upravljanje poljoprivredne proizvodnje u plasteniku predstavljen je nedavno u Istočnom Sarajevu. Riječ je o proizvodu izrađenom u saradnji Poljoprivrednog klastera Sarajevo-Romanija-Podrinje s Elektrotehničkim i Poljoprivrednim fakultetima u Istočnom Sarajevu.

Ovime su, kako navode započeli priču koja će unaprijediti proizvodnju i olakšati rad proizvođačima, a podrška bi trebala rezultirati osnivanjem prvog centra digitalne poljoprivrede.

"Što se tiče kompletnog sistema, trenutno je postavljen u plasteniku ispred Poljoprivrednog fakulteta i koristi se već neko vrijeme kao testni period. Kada je riječ o sistemu za monitoring koji se može odvojeno nabaviti, on je veću upotrebi kod nekoliko proizvođača i može se poručiti", rekla je za Agroklub, Željka Pejović, menadžer Poljoprivrednog klastera SRP.

Mobilna aplikacija

Mikroprocesorsko upravljanje s parametrima iz plasteničke proizvodnje, sa svim uređajima koji su postavljeni u jedan ovako pametni plastenik, putem mobilne aplikacije omogućavajući s nekog drugog mjesta praćenje:

  • temperature vazduha i zemljišta
  • vlažnost vazduha i zemljišta
  • vrijednosti azota, fosfora i kalijuma u zemlji
  • pH vrijednost
  • elektroprovodljivost
  • osvjetljenje
  • nivoa vode u kaci
  • otvaranje i zatvaranje plastenika
  • automatizirano navodnjavanje prema potrebama.
Prilagodljiv za gazdinstva na našim prostorima

"Već smo obavili razgovore s dva privredna društva koja su zainteresirana za proizvode, kao i jedinstveni sistem za upravljanje plasteničkom proizvodnjom, te pozivamo nadležna ministarstva da se uključe i da podršku ovakvim projektima koji treba da rezultiraju realizacijom prvog centra digitalne poljoprivrede", rekao je Božidar Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta, piše Srna.

Jednostavnija proizvodnja

Prema riječima Pejović, ovakvim projektima žele ići u korak s vremenom i novim tehnologijama olakšati rad poljoprivrednim proizvođačima. Planirana je i nadogradnja, jer je ovo tek početak jedne velike priče. Istakla kako je do sada podržana nabavka plastenika za 548 proizvođača, a putem novog projekta READP, koji je počeo prošli mjesec, bit će omogućimo zainteresiranim proizvođačima da nabave ovaj sistem.

Osnovni cilj projekta je da se poboljša povrtlarska proizvodnja i pojednostavi posao. Realiziran je na temu kreiranja prototipa pametne bašte, sistema za onlajn monitoring i upravljanje plasteničkom proizvodnjom.

"Većina trenutnih IT rješenja je namijenjena za velika poljoprivredna gazdinstva, a specifičnost ovog proizvoda je u tome što je prilagodljiv za gazdinstva na našim prostorima", zaključuje profesor na Poljoprivrednom fakultetu, Grujica Vico.


Tagovi

Pametna bašta Plastenik Proizvodnja Željka Pejović Božidar Popović Grujica Vico


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]