Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sadnja
  • 10.10.2019. 08:00

Oktobar je idealan za sadnju belog luka

Jesenji beli luk vrsta je luka koja se u našim agroklimatskim uslovima može uspešno gajiti. Optimalno vreme sadnje je u oktobru, a u zavisnosti od preduseva, neophodno je obaviti sve pripremne operacije u kratkom vremenskom periodu - od oranja pa do pripreme zemljišta za sadnju.

Foto: Bigstockphoto/Olga_Kruglova
  • 1.216
  • 52
  • 0

Površine pod jesenjim belim lukom u Srbiji kreću se oko 3.000 hektara sa varijabilnim prinosom od oko 3,5 t/ha.
Razlozi niskih prinosa u odnosu na evropski prosek, rezultat su pre svega nedovoljnog poznavanja načina proizvodnje, nedovoljnu upotrebu deklarisanog sadnog materijala, kao i nedovoljno poznavanje biologije ove biljne vrste.

Potrebna je sitna - mrvičasta struktura

Jesenji beli luk vrsta je luka koja se u našim agroklimatskim uslovima može uspešno gajiti. Optimalno vreme sadnje je u oktobru, a u zavisnosti od preduseva, neophodno je obaviti sve pripremne operacije u kratkom vremenskom periodu - od oranja pa do pripreme zemljišta za sadnju. Proizvodnja belog luka počinje izborom parcele i preduseva. Dobri predusevi su usevi koji ranije napuštaju parcele, kao što su strna žita, konzumni grašak, mahunarke itd. Na istu parcelu vraća se nakon četiri do pet godina. Osnovna obrada, odnosno, oranje, obavlja se na dubini od 20 do 25cm. Nakon toga odmah se obavlja predsetvena priprema kako bi se stvorila sitna, mrvičasta struktura setvenog sloja. Za sadnju koriste se krupniji i zdravi čenovi.

Sadnja se obavlja ručno

Sadnja se najčešće kod nas obavlja ručno, a vrlo retko mašinski. Prednost ručne sadnje je u pravilnom položaju posađenih čenova, a pri mašinskoj sadnji, čenovi mogu da zauzmu tzv. ležeći položaj pa je nicanje usporeno i neravnomerno što može da utiče kasnije na smanjenje prinosa čak do 20%. Pre sadnje bilo bi poželjno obaviti dezinfekciju sadnog materijala kako bi se sprečila pojava i širenje bolesti.

Pravilan uzgoj belog luka na otvorenom

Sadnja se obavlja na rastojanju 30 do 50cm x 8 - 10cm uz utrošak sadnog materijala od 1.000 do 1.400 kg/ha u zavisnosti od krupnoće čenova. Dubinom sadnje obezbeđuje se da vrh čena bude pokriven slojem zemljišta od dva do tri centimetra, u cilju uspešnog ukorenjavanja i prezimljavanja biljaka. Plitka sadnja, intezivan razvoj korena dovodi do izbacivanja čenova van zemljišta, kao i sušenje, a predubokom sadnjom usporava se nicanje što rezultira zaostajanjem biljke u razvoju, savetuje Ljubodrag Pantelić, dipl.inž, iz PSSS Užice.

Nega je preventiva od korova i štetočina

Suzbijanje korova vrlo je bitna mera u proizvodnji jesenjeg belog luka, a prevencija se sastoji u izboru parcele čiste od korova. Suzbijanje korova u usevu može se sprovesti mehaničkim odstranjivanjem ili hemijskim putem uz upotrebu herbicida. Da bi se smanjio rizik od pojave bolesti neophodno je koristiti deklarisan sadni materijal uz poštovanje zahteva za plodosmenom ukoliko se tokom vegetacije stvore uslovi za pojavu bolesti neophodno je preventivno sprečiti pojavu uz upotrebu fungicida. Jesenji beli luk dospeva za vađenje krajem juna i početkom jula. Beli luk iz jesenje sadnje može da se koristi oko šest meseci.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jesenji beli luk Deklarisani sadni materijal Suzbijanje korova Dezinfekcija sadnog materijala Ljubodrag Pantelić