Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj hrena
  • 06.12.2025. 12:00

Od bašte do zimnice: Priprema se uz mnogo suza, a evo zašto je hren dragocjen

"U hren stavljam samo sirće i so, dobro izmiješam i stavljam u tegle. Ovako pripremljen može da stoji pet do šest mjeseci. Obično ga jedemo sa kuhanim mesom", kaže Jarmila Blažek iz Pivnica

Od bašte do zimnice: Priprema se uz mnogo suza, a evo zašto je hren dragocjen
Foto: Shutterstock/Bjoern Wylezich
110
23
0

Hren (Armoracia rusticana) ili ren, kako ga neki zovu, višegodišnja je zeljasta biljka. Na našim prostorima rijetko se gaji kao njegovan zasad, a obično ga možemo vidjeti kako raste kao samonikla biljka po baštama, vrtovima i dvorištima. Takve biljke imaju račvast, žilav, tanak i vrlo ljut korijen. Nasuprot tome, pravilno njegovan hren obrazuje prave, duge, glatke i sočne korijene s prijatnom ljutinom.

Razmnožava se proizvodnjom reznica, dijeljenjem podzemnog izdanka. Sadi se od avgusta do kasne jeseni. Lako ga je prepoznati i uočiti, listovi su mu veliki i mogu narasti i do dva metra. Drške lista su dugačke, cvjetovi su sitni, bijeli, skupljeni u grozdaste cvasti. Korijen je dugačak i prodire duboko u zemlju.

Otporan na mraz i sušu

U pogledu gajenja i proizvodnje, hren ima veoma skromne zahtjeve , otporan je na mrazeve, a i sušu dobro podnosi. Ukoliko je duža suša i uslijed nedostatka vlage, hren pojačava račvanje i ljutinu korijena, a smanjuje sočnost.

Hren: Ljekoviti korijen vadi se krajem jeseni - zdrav i svjež i kao prerađen

Korijen je debeo do 6 cm i može biti dugačak oko jednog metra, u gornjem dijelu je zadebljao i ima više glava. Spolja je žućkasto-sivkast, a iznutra bijeli. Svi koji su ga bar jednom probali znaju da je ljut i da peče. Kad se priprema i čisti razvija poseban ljut miris koji izaziva jako suzenje. Najčešće se koristi u svježem stanju.

Odličan dodatak jelima

Da je svježe izrendan korijen hrena izuzetan dodatak jelima potvrdila nam je Jarmila Blažek iz Pivnica u Srbiji. Ona tokom jesenjih i zimskih mjeseci priprema hren u teglama.

"Hren imamo na velikoj površinu u bašti, razmnožavamo ga svake sezone. Muž i ja vadimo ga ašovom, moramo biti pažljivi da mu ne presiječemo korijen koji zna da bude duboko u zemlji. Zato je najbolje da ga vadimo kad je zemljište vlažno, poslije kiše", rekla nam je Jarmila i objasnila da nakon vađenja korijen peru, a onda ga čiste nožem.

Očišćen ren
Kad se priprema i čisti razvija poseban ljut miris koji izaziva jako suzenje (Foto: Vinka Jeftić)

Očišćen hren melju na mašini za meso sa sitnom rešetkom.

"U hren stavljam samo sirće i so, dobro izmiješam i stavljam u tegle. Ovako pripremljen može da stoji pet do šest mjeseci. Obično ga jedemo sa kuhanim mesom, a dobro se slaže i sa kuhanom koljenicom."

So, sirće i malo šećera

Vinka Jeftić iz Lipolista kaže da melje hren, a za manje količine koristi blender.

"Teško ga je mljeti ili rendati obzirom da je tvrd, a i ljut, te se priprema uz mnogo suza. Ja od začina koristim so, sirće i malo šećera da ublaži ljutinu", kaže naša sagovornica.

U hren ne stavlja konzervans.

"Ovako začinjen može da stoji, jedino što poslije određenog vremena malo promijeni boju", kaže Vinka napominjući da imaju 20 ari pod hrenom.

Ren u teglama
"Od začina koristim so, sirće i malo šećera da ublaži ljutinu", kaže Vinka

Počinju da ga vade početkom novembra i nastavljaju tokom zime, u zavisnosti od porudžbina. Kako bi sebi olakšali posao vade ga plugom. Vinka kaže da mnogi vole salatu od hrena zbog njegovih ljekovitih svojstava i kupuju gotov izrendan, ali ima i onih koji su zainteresovani samo za korijen - bilo da će ga sami pripremati ili saditi u svojoj bašti.

Prirodni antibiotik

Narodna medicina kaže da je hren veoma zdrav i preporučuje se za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. Sadrži pet puta više vitamina C nego limun i djeluje kao prirodni antibiotik. Koristi se i kao lijek protiv bolesti pluća, reume, gihta, kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva.

Pomaže organizmu da lakše svari tešku hranu, smiruje alergije i astmu, čisti kožu. Dovoljno razloga da se svakodnevno nađe na trpezi.


Tagovi

Vinka Jeftić Jarmila Blažek Ljut Prirodni antibiotik Korijen hrena Uzgoj hrena


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici usaglasili nekoliko zahtjeva na sastanku u Odžaku, ako ne budu ispunjeni u roku od sedam dana, spremni su na proteste širom Federacije, uključujući i blokade graničnih prijelaza.