Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti paradajza
  • 18.07.2016. 12:30

Nije sve bolest, nekad paradajzu samo nedostaje voda

Posmatrajte svoje biljke i na vreme uočite promene. Zaražene delove uklonite i nikako ih ne odlažite u kompost.

Foto: Lusya/Bigstockphoto
  • 42.613
  • 610
  • 0

Prateći interesovanja ljudi koji gaje povrće za sopstvene potrebe, primetila sam da mnogi daju značaj paradajzu, odnosno da su najsrećniji kada je paradajz zdrav i lepo rodi. Kada sam počela da ga uzgajam, shvatila sam koliko je osetljiv i zbog čega je toliko cenjen. Ovaj tekst se ne bavi pitanjem da li je paradajz voće ili povrće, jer sve ono što je u vezi sa njegovim gajenjem zapravo nema mnogo veze s tim.

Paradajz (Solanum lycopersicum) pripada porodici pomoćnica (Solanceae), a istoj porodici pripadaju paprika i krompir. Ove kulture napadaju iste bolesti, pa je dobro uočavati promene koje se dešavaju na svakoj od njih, ukoliko ih sve uzgajamo, da bismo se mogli pripremiti za eventualni problem koji se može javiti i kod neke druge srodne kulture. Tako je i sa parazitima, na primer, krompirova zlatica zna da se "preseli" i na paradajz ukoliko ste je imali na krompiru, a krompir ste povadili i uklonili sa zemlje. Pre dve godine, iako nisam gajila krompir, primetila sam nekoliko krompirovih zlatica na paradajzu. Pretpostavljam da su prešli sa komšijskog imanja.

Paradajz je osetljiva biljka

Kada sam počela da gajim povrtarske kulture, a i to je bilo pre nekoliko godina, nisam ništa znala o tim kulturama, a još manje o bolestima koje ih napadaju. Nisam mnogo ni čitala, pa je sve znanje dolazilo od "starijih", za koje sam mislila da nešto znaju jer imaju nekog iskustva. Ubrzo sam shvatila da treba da čitam i da sama saznajem. Uvidela sam da većina domaćina sa generacijskim iskustvom u uzgoju povrtarskih kultura, gotovo sve promene na paradajzu pripisuju plamenjači. Te svoje prve, "eksperimentalne", godine sam imala problem sa vršnom truleži paradajza, ni sa čim drugim, a godina je bila izuzetno sušna. Govorili su mi da je plamenjača, iako ja u tom momentu nisam znala ni šta je plamenjača, niti šta je vršna trulež. A onda sam počela sama da izučavam i pratim.

Oslabljeni imunološki sistem može da bude razlog bolesti

Opisala bih nekoliko čestih pojava, odnosno promena na paradajzu, bar onih s kojima sam se ja sretala.

Plamenjača paradajza (Phytophtora infestans) se najviše javlja tokom vlažnog vremena, kao što je bilo izuzetno kišno leto pre dve godine. U mojoj bašti te godine paradajz nije preževio. Sve sam morala da uklonim. Ova gljivičina bolest je noćna mora svakog baštovana i poljoprivrednika, jer se jako brzo širi, naročito kada su i vremenske prilike takve da omogućuju njeno širenje, gde čak za nekoliko dana mogu da propadnu čitava biljka i usev. Prve promene se javljaju na listu i to naličju lista i sive su boje. Nakon toga se na površini lista javljaju tamnosmeđe i žute mrlje, a kasnije bolest napada čitavu stabljiku i plod.

Crna pegavost paradajza (Alternaria solani) je takođe gljivično oboljenje. Najčešće se javlja u ranoj fazi rasta biljke i to tokom kišnog ili sušnog vremena i kod slabijeg imunološkog sistema biljke. Prošle godine sam kod biljaka za rasad koje sam kupila (paradajz jabučar), pre stavljanja na gredice, primetila promene na listu. Nakon što sam se malo više informisala, saznala sam da je reč o crnoj pegavosti. Zaključila sam da se to desilo najverovatnije zbog toga što je biljka, nakon hladnijeg i kišovitijeg ranog proleća bila izložena temperaturama dosta visokim za to doba godine (u maju su temperature dostizale vrednost preko 30°C).

Različite sorte neka budu udaljene

Posmatrajte biljke i reagujte na vreme

Odmah sam uklonila zaražene delove i paradajz je nastavio da raste zdrav, bez dodatnih tretiranja, pretpostavljam jer je bolest uočena dok je biljka bila mlada, a ubrzo nakon toga je ojačala i postala otpornija. Kod ove bolesti, prvo se na listu javljaju tamni krugovi, koji se šire dok se list ne osuši. Može se proširiti i na čitavu stabljiku i plod, ali nije tako progresivna kao plamenjača.

Siva pegavost lista paradajza (Septoria lycopersici) je takođe gljivično oboljenje, ali koje napada list. Pojavljajuje se na donjim listovima u obliku crnih pega koje žute i listovi se na kraju poptuno osuše. Vrlo je slična koncentričnoj pegavosti. Tu pojavu sam uočila ove godine, ali sam pokidala zaražene listove koji su uglavnom bili pri dnu, a biljke se dalje razvijaju normalno.

Ono što sam primetila je da su sorte, kao što je volovsko srce i jabučar, jako osetljive i neotporne na bolesti. S druge strane, čeri i pelat su dosta otporniji, tako da kad sadite različite sorte paradajza, pripazite da vam budu udaljene, da se bolest ne bi širila i na one otpornije koje ćete na taj način sigurnije sačuvati. Na kraju sam odlučila da sadim otpornije sorte.

Koristiti čaj ili preparat od mleka i vode

Postoji dosta prirodnih načina za suzbijanje gljivičnih bolesti paradajza, mada nekad, kada kiša pada mesecima, teško da će vam mnogo šta pomoći. Ono što prvo treba da uradite kada uočite neku bolest, jeste da sve zaražene listove pokidate i odnesete što dalje od bašte, i nikako u kompost, jer mnoge bolesti mogu preživeti u kompostu pa biste ih tako dalje prenosili. Ne znači vam ništa ako tretirate biljku, a zaražene delove ostavite. Zaražene biljke možete tretirati rastvorom punomasnog mleka i vode u odnosu 1:10, ili čajem od crvenog i belog luka.

Uvijanje lista paradajza je vrlo česta pojava i većina misli da je reč o nekoj bolesti, ali nije. U pitanju je prirodan, fiziološki proces koji se najčešće javlja zbog visokih temperatura i kada biljci nedostaje voda.

Vršna trulež ploda paradajza, takođe, nije bolest, nego se javlja usled nedostatka kalcijuma. To ne znači da u zemljištu nema kalcijuma i obično se javlja jer biljka zbog nepravilnog vodnog režima nije u stanju da apsorbuje kalcijum iz zemljišta, uglavnom u sušnijim periodima. Promene se javljaju na dnu ploda kao crni krugovi a plod počinje da trune.

Posmatrajte svoje biljke i na vreme uočavajte promene, pa ih na pravi način identifikujte, jer kao što se kaže, pravilno uspostavljena dijagnoza je pola izlečenja.

Foto: Lusya/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Povrtarstvo Bolesti paradajza Vršna trulež Plamenjača Imunološki sistem biljke Crna pegavost Siva pegavost


Autorka

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtarskoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.