Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva na otvorenom
  • 25.03.2016. 13:00

Ne žuriti sa setvom povrća na otvorenom!

Na srednjobanatskim pijacama ove godine biće mnogo više mladog krompira nego prethodnih godina. Proizvođači su se poveli zaradom pa su i sa setvom poranili, što po rečima stručnjaka baš i nije dobro. Sada je pravo vreme za kupusnjače, a sa setvom ostalih kultura treba sačekati. Povrtari kažu biljke slabo napreduju jer imaju mnogo kiše, a malo sunca.

  • 1.878
  • 318
  • 0

Na području srednjeg Banata tokom februara i marta palo je nešto više od 200 litara kiše po kvadratnom metru. To je sa jedne strane dobro, jer će se više vlage akumulirati u zemljištu, a sa druge strane odlaže poslove u polju.

No, stručnjaci kažu da povrtarima to ne treba da predstavlja veliki problem, jer optimalni rokovi se ipak mogu ispoštovati. Iako se neki poljoprivrednici žale na prisustvo podzemnih voda, u PSS Zrenjanin napominju da je pre reč o vodoležima karakterističnim za niske i zabarene terene koji ne mogu da upiju vodu. Na ovakvim zemljištima najčešće se stvaraju plužni đonovi, uvale ili nagibi.

Mnogo kiše, malo sunca

U povrtarskoj proizvodnji na otvorenom trenutno je aktuelna priprema terena i setva ranih kupusnjača. Janoš Balint iz Mihajlova, selu nadomak Zrenjanina, poznatom po vrednim povrtarima, kaže da će zbog obilnih kiša koje su nastavile da padaju i ove sedmice, u povrtarstvu sve kasniti.

"Kiša je doprinela da se poveća vlažnost zemljišta. Ovo se vidi i u plastenicima i na otvorenom polju. Temperature vazduha su prilično niske i neujednačene. Nema dovoljno sunca pa se biljke u plastenicima sporo razvijaju. Možda je to i dobro. Prethodnih godina vremenski uslovi su bili drugačiji, te smo povrće rano izneli na pijacu i nismo dobijali dobru cenu. Kada govorimo o ranom jesenjem povrću, iskustvo je pokazalo da je kasniji rod donosio bolji finansijski efekat“, kaže Balint.

Nisu optimalni uslovi za setvu krompira

Bez obzira na hidrometeorološke prilike uočljivo je da su mnogi povrtari požurili sa setvom krompira. Evidentno je i da su površine pod ovom kulturom povećane u odnosu na prethodne godine.

"Ako uzmemo u obzir srednje dnevne temperature vazduha i temperature zemljišta koje su daleko niže od optimalnih koje odgovaraju krompiru, to nije dobro. Krompir je veoma osetljiv na niske temperature. U fazi nicanja on izmrzava već pri temperaturi vazduha od 0°C do -1°C. Može da niče u uslovima kada je temperatura zemljišta viša od 12 odnosno 13 stepeni Celzijusa. Da bi krompir uopšte rastao temperatura fazduha minimalno mora da bude 15°C ili 16°C. Ako dođe do zahlađenja, on će primiriti svoju vegetaciju i čekati adekvatne vremenske uslove. Periodična promena vremena sa naglim padovima i skokovima temperature vazduha nije pogodna. U takvim uslovima ništa se ne dobija kada je reč o ranostasnosti", objašnjava Dragan Marković, savetodavac za povrtarstvo u PSS Zrenjanin.

Povrtari su se verovatno poveli za dobrom cenom mladog krompira koja je zabeležena prethodnih godina i zbog toga su požurili sa njegovom setvom. Ipak je izostala planska setva krompira jer su ove godine površine pod ovom krtolom visestruko povećane, te se može desiti da dobra zarada ipak izostane zbog prevelike ponude.

Za kupusnjače pravo vreme

Keleraba je kupusnjača koja je veoma cenjena i prilično prisutna namirnica na jelovniku banatskih domaćica. Ona u finansijskom smislu dobro dolazi i proizvođačima. Ovog proleća uočljivo je da su velike površine na kojima se nalazi keleraba pokrivene agril folijama. "Povrtarima moram da pojasnim da agril folije bilo koji usev, pa i kelerabu, čuvaju od izmrzavanja kada se temperature vazduha ne spuštaju ispod -3°C. Dakle agril štiti usev pri manjim jutarnjim mrazevima, no ukoliko je reč o "debljem" minusu, on nema svrhu", dodaje Marković.

U ovom momentu je aktuelna setva kupusnjača, jer je za ostale povrtarske kulture koje spadaju u toploljubive biljke (paprika, paradajz, pa i krompir) jako rano. Proizvođači koji uzajaju grašak na velikim površinama uveliko vrše pripremu za njegovu setvu mada su česti prekidi ovog posla zbog novih padavina. Na nekim srednjobanatskim njivama grašak je već posejan. Čeka se da trenutne kiše prestanu, da se zemljište prosuši i da se setva ove mahunarke završi, ali i da se njive pripreme za boraniju. Setveni rokovi boranije počinju kasnije od onih za grašak, tako da će povrtari imati dovoljno vremena da sve poslove završe u optimalnim rokovima.

Foto:bigstockphotos.com;rodimovpavel


Tagovi

Setva povrća Povrtari Rane kupusnjače Mladi krompir Vodoleži Setva krompira Dragan Marković Planska setva


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu