Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje krompira
  • 01.06.2022. 07:30

Moguće je udvostručiti proizvodnju krompira za 10 godina?

Krompir je visokovredna namirnica koja sprečava glad i neuhranjenost i omogućava zapošljavanje u seoskim sredinama. Kakve su mogućnosti za njegovu proizvodnju?

Foto: Depositphoto/PetroP
  • 423
  • 130
  • 0

Krompir je izuzetno važna namirnica koja može dati veći doprinos prehrambenoj sigurnosti. Generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO Kju Dong je u svom govoru na 11. Svetskom kongresu krompira WPC, koji se još danas održava u Dablinu, istakao da bi se ukupna proizvodnja useva mogla udvostručiti u narednoj deceniji. On je dobro upućen u njegovu globalnu važnost, jer je u svojoj karijeri pomagao u organizaciji WPC 2015. u Kini i bio sekretar Međunarodnog centra za krompir.

Povećanje površina i prinosa

Ova vrsta povrća je treća po važnosti prehrambena kultura na svetu i redovno ga konzumiraju milijarde ljudi. Možemo reći da je visokovredna namirnica koja sprečava glad i neuhranjenost. Sadrži zdrave ugljenohidrate s niskim procentom masti i visokim sadržajem vlakana, a bogat je antioksidansima i hranjivim materijama. Istovremeno izaziva manji efekat staklene bašte u poređenju sa drugim glavnim usevima i pruža prihod malim proizvođačima.

U 2020. godini je uzgajan na više od 20 miliona hektara u 150 država, a globalna proizvodnja je iznosila 359 miliona tona.

"Krompir će postati jedan od useva sa prednostima u globalnom sistemu prehrambene sigurnosti kada prinos drugih žitarica bude blizu granice", rekao je Dong.

Naveo je da se povećanjem prinosa i korišćenjem površina gde se tradicionalno uzgaja, proizvodnja može povećati na 500 miliona tona do 2025. godine i 750 miliona tona do 2030.

Proizvodnja u Evropi i Severnoj Americi opada (Foto: R. Vojnović)

Dok proizvodnja opada u Evropi i Severnoj Americi, regije s najbržim rastom su Azija i Afrika. Generalni direktor je pozvao više partnera da pomognu u poboljšanju poljoprivredno-prehrambenih sistema ove ratarske kulture na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Visokovredna namirnica

Napomenuta je važnost krompira za zapošljavanja na selu i ponude hranljive namirnice. Kju je pozvao na povećanje podrške genetskim poboljšanjima i kraćim ciklusima uzgoja za pojedine sorte, kao i na potencijalnu vrednost bezvirusnog sadnog materijala.

Više od 7.000 različitih autohtonih sorti i divljih srodnika sačuvala je banka gena Međunarodnog centra za krompir u Limi, u Peruu. To znači da imaju sorte koje raspolažu različitim osobinama, uključujući sposobnost prilagođavanja različitim proizvodnim okruženjima i otpornosti na razne štetočine i bolesti.

Može li peruanski krompir prehraniti stanovništvo u slučaju nestašice hrane?

Relativno niski zahtevi za prirodnim resursima čine ga važnom prehrambenom kulturom za preživljavanje tokom gladi i pomoći u katastrofama. Kju je rekao da se u Kini krompir smatra preferiranom kulturom za povećanje prihoda i smanjenje siromaštva.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

FAO Krompir Prehrambena sigurnost Uzgoj krompira Kju Dong Svetska proizvodnja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.