Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preparat od mleka
  • 19.05.2019. 16:00

Mlekom ojačajte biljke i sprečite razvoj bolesti

Padavine i niske temperature koje su nas zadesile poslednjih dana sigurno će ostaviti traga na tek posađenim biljkama u bašti. Ako želite potpuno prirodnu zaštitu, mleko je pravi izbor.

Foto: Depositphotos/rootstocks
  • 10.344
  • 318
  • 0

Kiša koja je danima padala i hladnoća koja će sigurno potrajati još neko vreme, ako već nije uništila rasad koji ste posadili ovog proleća, sigurno će ga oslabiti. Posebno su osetljivi paradajz, paprika, tikvice, krastavci, patlidžan koji će bolovati, ali i biti izloženi različitim obolenjima i štetočinama

Zato je važno poboljšati im imunitet, a na prirodan način je to najbolje učiniti - mlekom. 

Ova namirnica koju svi imamo kod kuće odlična je za zaštitu, ali i đubrenje povrtarskih vrsta i cveća. 

Osigurava optimalan rast i poboljšava imunitet

Mleko sadrži kalijum, kalcijum, sumpor, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, gvožđe i druge elemente koji će biljkama osigurati optimalan rast i poboljšati imunitet tokom čitave sezone. 

Biljke su sada sklone pojavi gljivica i virusa pa je mleko odlično preventivno sredstvo koje prilikom tretiranja na površini biljaka stvara zaštitni, tanki film. Osim toga, mleko povoljno utiče i na usvajanje i iskorišćavanje hraniva iz zemljišta. 

Ako zbog vremena niste posadili rasad, čim ga posadite u zemlju, tretirajte ga preparatom od mleka. 

Kada je reč o štetočinama, neki insekti ne mogu svariti mlečni šećer laktozu pa ćete tako sprečiti napad mnogih štetočina. 

Mleko treba razblažiti sa vodom

Najbolje je koristiti sirovo mleko koje nije termički obrađeno. U slučaju da nemate priliku koristiti takvo mleko, u prodavnici kupite sveže, a ne dugotrajno mleko. 

Najčešće se koristi preparat mleka za zaštitu, a tada ga je potrebno razblažiti vodom i to u razmeri 1:10, odnosno jedan deo mleka i 10 delova vode. Ovom tečnošću se prska paradajz, krompir, patlidžan, krastavac i tikvica. Najbolje je tretirati ih u kasnijim popodnevnim satima, ali svakako pre nego što padne rosa. Postupak možete ponoviti nakon svake kiše, ali i češće. 

Takođe, u mleko se može dodati soda bikarbona koja će sprečiti i pojavu krompirove zlatice. Dodatak joda i belog luka zaštitiće paradajz. Osim mleka može se koristiti i surutka

Mleko se koristi i kao dezinfekciono sredstvo, đubrivo za krastavce, zaštita za ruže, ali i kao zaštita od bele leptiraste vaši. 

Mleko kao đubrivo i zaštita za povrće

Osim mleka biljke možete tretirati i nekim od prirodnih biostimulatora rasta koji će pomoći rast i razvoj biljaka, posebno sada na početku rasta. 

Napravite sami: biostimulatori rasta

Biljke tretirane biostimulatorima imaju jači i brži porast, bolji imunitet (povećava im se otpornost na bolesti, štetočine i stres izazvan vremenskim neprilikama), povećava se prinos, plodovi su kvalitetniji i odlikuju se dobrom sposobnošću čuvanja, biljke se bolje ukorenjuju, bolje podnose presađivanje.


Tagovi

Preparat od mleka Mleko Razmera Mleko kao zaštita Zaštita paradajza Zaštita krastavaca Zaštita krompira Soda bikarbona


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.